Nederland maakt zich op voor een tweede golf aan coronabesmettingen. Wij geven je in dit artikel dagelijkse en wekelijkse cijfers over de ontwikkelingen van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overledenen door COVID-19. In een overzichtelijke tabel, kaart en grafiek zie je de verloop van verspreidingen in jouw gemeente. 

RIVM-directeur Jaap van Dissel bestempelt de huidige trend officieel als een tweede besmettingsgolf. Het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet hebben de taak de juiste maatregelen toe te passen om nieuwe besmettingsgolven in te dammen.

Dit artikel wordt automatisch ververst zodra er nieuwe gegevens van het RIVM binnenkomen. Zo kan je de meest recente ontwikkelingen in de grafieken zien.

Meldingenmonitor per gemeente

Als eerste laten we de ruwe dagelijkse meldingen van positieve besmettingen van COVID-19 zien. Houd hierbij wel rekening met het feit dat deze gegevens soms nog gecorrigeerd worden. De dag dat er een melding van een besmetting bij het RIVM binnenkomt, is namelijk niet altijd de dag waarop de patiënt getest is.

Omdat het aantal meldingen per dag soms kan verschillen, hebben we ook het gemiddelde aantal besmettingen van de afgelopen week toegevoegd. Zo komt een duidelijke trend naar voren. Het werkelijke aantal besmettingen is hoger dan het aantal meldingen, omdat niet iedereen getest wordt.

Verloop van het virus in kaart

Naast recente gegevens over het aantal meldingen worden meldingen per gemeente wekelijks gecorrigeerd. Dit betekent dat er wordt gekeken naar wanneer de patiënt daadwerkelijk is getest, zo kunnen er op dagen wat verschuivingen ontstaan.

Op de volgende kaart zie je de gecorrigeerde gegevens met het verloop van het aantal gemelde besmettingen, ziekenhuisopnames en overledenen door het coronavirus. Hoe hoger de punt hoe groter het aantal. Als je jouw gemeente selecteert, zie je de absolute aantallen van de afgelopen twee weken verschijnen.

knd-app



Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, zijn de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger dan de aantallen die getoond worden in de kaart. De cijfers na 1 juni zijn meer representatief dan de cijfers voor deze periode. Vanaf 1 juni is een nieuw testbeleid gestart, waarin iedereen met klachten zich kan laten testen.

Hoe snel het coronavirus zich verspreidt

Vervolgens willen we nog weten hoe snel het virus zich verspreidt. Het RIVM heeft hier een methode voor. Ze berekenen het reproductiegetal.

Dit getal (R) geeft het gemiddelde aantal mensen aan dat besmet wordt door één persoon met COVID-19. Is het reproductiegetal lager dan één dan daalt het aantal besmettingen, is het exact één dan blijft het aantal gelijk, als het boven de één komt stijgt het aantal besmette personen.

Het is belangrijk om te weten dat het hier om schattingen gaat. Niet iedere besmette persoon steekt evenveel anderen aan.

Het liefst bereken je dat getal met het aantal ziekenhuisopnames omdat dit goed geregistreerd wordt. Als het aantal nieuwe ziekenhuisopnames laag is, berekent het RIVM het reproductiegetal R op basis van het aantal meldingen van coronapatiënten. Dit aantal meldingen wordt bijgehouden door de GGD’en over heel Nederland.

We laten het reproductiegetal zien na 13 juni omdat vanaf die dag het RIVM de R-waarde meet met het aantal positieve testen. Hoe kleiner het aantal positieve testen hoe groter de onzekerheid.

Raadpleeg onder andere de website van het RIVM en het Corona dashboard van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Correctie data

In het originele meldingenbestand van het RIVM staat een kolom met het totaal aantal meldingen van positieve testen, wij berekenen het verschil tussen de dagen om tot het aantal nieuwe meldingen te komen. Als het aantal meldingen daalt, neemt het RIVM dat in de nieuwe cijfers mee. Maar zij bewerken vervolgens niet de dag waarop er achteraf gezien te veel meldingen waren. Deze dagen worden achteraf dus niet gecorrigeerd.

Makers

Designer

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.