Agenten in het Limburgse Horst namen het bij het aanpakken van de misdaad niet al te nauw met de regels. Zij maakten volgens de politie misbruik van hun bevoegdheden. Vijf agenten kregen in oktober ontslag. Een drugszaak van de politie Horst wankelt nu door de kwestie, zo meldt De Limburger 

ReportersNL: Drugszaak wankelt door cowboycultuur

Deze drugszaak is één van de 1300 dossiers die door de Rijksrecherche onder de loep wordt genomen wegens mogelijk gesjoemel in de bewijslast. De herziening kan ervoor zorgen dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard en de verdachten, die al zijn veroordeeld voor cel- en taakstraffen, alsnog vrijuit gaan.

In de drugszaak werd bij een huiszoeking in Melderslo kilo’s hard- en softdrugs gevonden, maar werden volgens advocaten de regels voor huiszoekingen overtreden. In een reconstructie van De Limburger valt te lezen dat de betrokken agenten per toeval op de drugs stuitten terwijl er nog geen huiszoekingsbevel was.

‘Zaken rechtlullen op papier’

Uit de reconstructie blijkt ook dat de betrokken agenten naderhand het in een appgroep hebben over zaken ‘rechtlullen op papier’. Het is voor de politie mede een reden om de betrokken agenten te ontslaan.

“Het is te schandalig voor woorden wat hier is gebeurd. Het kan best zijn dat het door de politie allemaal met de beste intenties is gedaan, maar het is niet volgens de regels van de rechtsstaat. Ik wil dat mijn cliënt weer een blanco strafblad krijgt”, reageert Laurens Buiting, advocaat van één de verdachten in De Limburger. Het Openbaar Ministerie wil in de krant nog niet reageren: “Het onderzoek verkeert nog in de afrondende fase”, zeggen zij.

ReportersNL

ReportersNL is de rubriek voor regionale onderzoeksjournalistiek van Pointer op NPO Radio 1. Met komende zondag (19.45 uur) Sjors van Beek en Rik van Hulst van dagblad de Limburger over de politieaffaire van Horst. Meer over ReportersNL.

ReportersNL

Ongekende omvang

De politieaffaire in Horst houdt de gemoederen al ruim 2 jaar bezig. Naast het ontslag van de vijf agenten in oktober, kregen nog zes andere agenten disciplinaire maatregelen opgelegd. In het interne disciplinair onderzoek door de politie werden in totaal 160 betrokkenen gehoord, waarbij er vooral naar misstanden in de periode 2017-2019 werd gekeken.

Jan Struijs van de Algemene Christelijke Politiebond (ACP) noemde het in De Limburger vorig jaar een ’zaak van ongekende omvang’: “Als 10 procent van een team van ongeveer zeventig mensen weg wordt gestuurd, is dat van een opmerkelijke omvang. Ik loop al 40 jaar mee en kan me iets vergelijkbaars niet herinneren.”

ReportersNL De Limburger over de politie in Horst

ReportersNL: Cowboycultuur bij de Limburgse politie

Regelvrij werken

Het politieteam in Horst was één van de eerste politieposten die ‘regelvrij’ ging werken, waarbij het idee was dat er minder bureaucratie moest komen. Toen de teugels toch weer wat strakker aangetrokken werden, was er volgens Struijs (ACP) onbegrip onder de agenten. Zij vinden de straffen disproportioneel. Voormalig Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) vroeg vorig jaar ook nog om een second opinion. Die is niet gekomen.

Naast het inmiddels afgeronde interne onderzoek, doet de Rijksrecherche in opdracht van het Openbaar Ministerie nog strafrechtelijk onderzoek.

Zondag 19.45 uur in ReportersNL op NPO Radio 1: de politieaffaire Horst. Met journalisten Rik van Hulst en Sjors van Beek van de Limburger, die deze week voor hun verhalen over de politieaffaire de belangrijke journalistieke prijs de Tegel hebben gewonnen.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers