‘De sigaretten worden zo snel duurder, het wordt onbetaalbaar. En je bent bijna een dief van je portemonnee wanneer je normale sigaretten rookt. De e-sigaret is een mooie oplossing voor mij.’ In ons onderzoek naar de e-sigaret spreken we jongeren voor wie de e-sigaret een goedkoop alternatief is voor de normale sigaret. Is het tijd voor accijns op de e-sigaret?

Annelies begon op haar 16de met roken. Een leeftijd waarop veel jongeren gaan experimenteren en voor het eerst een sigaret opsteken. Bij Annelies bleef het niet bij één sigaret. Vijf jaar lang, tot haar 21ste ging haar geld op aan haar nicotineverslaving, ‘Ik gaf voor mijn doen extreem veel uit aan sigaretten. Op een gegeven moment was het wekelijks 30 euro. Dat is te veel geld voor een student.’

Ruim 100 euro per maand besparen

Totdat ze 2 jaar geleden overstapte op de e-sigaret. De peuk werd ingeruild voor een elektronisch apparaatje. ‘Het kostenverschil is gigantisch. In plaats van 3 tientjes ben ik nu 4 à 5 euro per week kwijt. Het is voor mij ook de enige reden waarom ik ervoor heb gekozen om te gaan vapen.’ De jonge studente koos voor liquids - de navulbare vloeistof die wordt verhit waarna de damp wordt geïnhaleerd- met tabakssmaak, zodat ze niet in de verleiding komt om te experimenteren met allerlei exotische smaken. ‘Al die fruitsmaken zijn niet aan mij besteed. Het moet wat mij betreft proeven naar een normale sigaret. Het moet op normaal roken lijken.’

Wie alleen e-sigaretten rookt is aanzienlijk goedkoper uit dan een roker van normale sigaretten. En het prijsverschil wordt steeds groter. Vanaf 2013 moet je meer dan het dubbele neerleggen voor een pakje sigaretten. Nu betaal je voor een pakje peuken ruim 6,50 euro, de verwachting is dat dat komende jaren zal doorstijgen naar 8 euro.

Accijns maakt de normale sigaret peperduur

De prijsstijging is toe te schrijven aan de voortdurende accijnsverhoging op tabaksartikelen die de staatskas spekt maar ook het aantal rokers moet terugdringen. Maar voor Annelies was stoppen op haar 21ste niet aan de orde. ‘Ik weet dat nicotine niet goed is maar door de stress tijdens mijn studie is stoppen nu geen optie.’

Want kies je voor een e-sigaret dan betaal je geen accijns voor je nicotineverslaving. De eenmalige aanschaf van de e-sigaret is zo’n 30 euro en de liquids kosten gemiddeld tussen de 1,50 en 5 euro per flesje, een voorraad die voor de verstokte roker 2 à 3 dagen meegaat. Iemand die 20 sigaretten per dag rookt kan met een e-sigaret al gauw 150 euro per maand besparen.

De Alliantie Nederland Rookvrij, waarin onder meer artsen, KWF kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting strijden voor het terugdringen van het aantal rokers, wil dat de kosten van de e-sigaret gelijk worden getrokken met de normale sigaret. ‘We vinden dat er op de liquids gewoon accijns moet worden geheven, net als bij de gewone sigaret', aldus woordvoerder Mischa Stubenitsky. Studente Annelies is minder enthousiast. ‘Het zou betekenen dat ik weer sigaretten ga roken en ik uiteindelijk in de financiële problemen kom.’

Noot van de redactie: De naam van de hoofdpersoon is gefingeerd om privacyredenen. De echte naam is bekend bij De Monitor.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.