In Tilburg en Arnhem zijn de eerste Nederlandse aangiften gedaan tegen het strenge uitsluitingsbeleid van de Jehovah’s Getuigen. Dat meldt het Dutch Committee Against JW’s Shunning aan Pointer. Mensen die uit de religieuze organisatie worden gezet of er zelf uitstappen, worden nu ‘sociaal doodverklaard’ stellen ex-Jehovah’s Getuigen. Ouders, kinderen en vrienden mogen dan geen contact meer met elkaar hebben. De aangiften zijn de eerste in een aangekondigde reeks, die uiteindelijk moet uitmonden in een collectieve aangifte.

In België won een groep ex-leden eerder dit jaar een rechtszaak tegen het volledig en stelselmatig negeren door hun oude gemeenschap, ook wel shunning genoemd. De rechtbank in Gent oordeelde dat uitsluiting van mensen op zichzelf niet strafbaar is, maar dat het opzettelijk compleet negeren en belasteren geldt als aanzetten tot haat en discriminatie. De gewonnen rechtszaak bleek een wereldprimeur. Momenteel loopt het hoger beroep tegen de uitspraak.

Luister onze eerdere radioreportage:

Jehova's

Sociale isolatie bij uittreden Jehovah’s Getuigen

Eerste aangifte in Nederland

In Nederland wil een groep van enkele tientallen ex-Jehovah’s Getuigen nu ook juridische stappen afdwingen via individuele aangiften en uiteindelijk een collectieve zaak. Ex-lid Jim Winter, die als eerste de stap tot aangifte zette: “Ik ben in 2018 uitgesloten. Met mijn broer, zussen en eerdere vrienden kan ik geen contact meer hebben. Dat maakt me boos en verdrietig. Ook zij zijn slachtoffers van dit beleid, waar ze zogenaamd vrijwillig voor hebben gekozen. Zogenaamd. Want als ze mij niet negeren, hangt hen precies hetzelfde boven het hoofd: uitsluiting en shunning.” Jehovah’s Getuigen leren dat alle andersdenkenden ‘op het pad van Satan gaan.’ Zij moeten dus kiezen tussen hun uitgesloten familielid en God.

Winter, die werd uitgesloten wegens het aangaan van een relatie met een ‘wereldse vrouw’ (ofwel: geen Jehovah’s Getuige) na zijn scheiding, legt verder uit: “Ik vergelijk het met een schooldirectie. Die mag een leerling van school sturen. Maar die mag er vervolgens niet voor zorgen dat deze leerling niet meer met zijn ouders mag praten, zijn vrienden niet meer mag zien en niet meer naar zijn sportclub mag. Daarmee ontneem je iemand zijn volledige sociale individualiteit en daarmee zijn hele welbevinden.” Hij noemt shunning ook wel ‘sociaal stenigen.’

Oproep:

Heb jij zelf te maken gehad met het uitsluitingsbeleid van de Jehovah’s Getuigen? We horen graag je verhaal. Reageren kan hier.

Comité van ex-leden

Initiatiefnemer Henri Dahlem van ‘Dutch Committee Against JW’s Shunning: Now is the time’ heeft inmiddels ook aangifte gedaan. Het comité van Nederlandse ex-leden telt nu zo’n 30 leden, vertelt hij, van wie een aantal tot aangifte bereid is. Dat gebeurt op basis van belediging, smaad en laster. “Los daarvan onderzoeken we de mogelijkheid tot een civiele procedure op grond van discriminatie, inmenging in persoonlijke aangelegenheden en aantasting van de goede naam. We kijken hiervoor onder meer naar de Grondwet en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens”, legt Dahlem uit.

Ook heeft het comité op initiatief van Dahlem een petitie opgesteld die in 2022 aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden. De petitie is een oproep aan de politiek om snel in actie te komen tegen het ‘onmenselijke beleid’ van de religieuze groepering.

Meer weten over het uitsluitingsbeleid van Jehovah's Getuigen? Luister Pointer op Radio1.

Jehova's

Jehova's Getuigen naar de rechter

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.