Waar je vroeger na een operatie een paar dagen in het ziekenhuis moest blijven en morfine toegediend kreeg totdat je pijn dragelijk genoeg was om naar huis te gaan, sta je tegenwoordig al veel sneller na een operatie weer op straat. Vaak met een voorraadje pijnstillers, zoals het opioïd oxycodon. Maar hoe sterk is dat eigenlijk?

We vragen het aan apotheker Anke Lambooij. Ze werkte ook mee aan de tv-uitzending van Pointer over het gebruik van opioïde pijnstillers in Nederland.

“Opioïden zijn stoffen die aangrijpen op een opioïde receptor in de hersenen”, zegt Anke Lambooij. “Die zorgen daar voor pijnstilling, sufheid, een roesgevoel.” De oudste opioïden zijn volgens de apotheker afgeleid van papaver. “Uit de zaadbol van papaver kan je opium halen. Hieruit kan morfine worden gemaakt. Dat is een wat zuiverdere vorm. En inmiddels kunnen we ook allerlei synthetische opioïden maken die dan hetzelfde effect hebben, maar chemisch heel anders in elkaar zitten.” oxycodon is een semi-synthetische opioïde. “Het lijkt op dezelfde stof, maar dan verder bewerkt”, legt Lambooij uit.

En waar leidt dat verder bewerken dan toe? “Dat oxycodon net wat andere eigenschappen heeft dan morfine”, zegt de apotheker. “Tien milligram morfine komt overeen met vijf milligram oxycodon. Oxycodon is dus niet even sterk, maar twee keer zo sterk als morfine. “Je hebt minder nodig voor hetzelfde effect”, aldus Lambooij.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.