Kitty Jong van vakbond FNV vindt dat er meer aandacht voor geluid op de werkvloer moet komen. Bovendien moet de wettelijke norm voor wat als ‘veilig geluid’ wordt gezien omlaag, zo zegt zij tegen het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV). “Geluid is een sluipmoordenaar,” aldus Jong.

Vanaf 80 dB wordt geluid op de werkvloer als schadelijk gezien. Jong pleit voor een verlaging naar 75 dB. Dat lijkt weinig, maar is meer dan een halvering van het geluid. “De wetenschap heeft al lang uitgewezen dat 75 dB de echt gezonde, veilige grens is op de werkvloer, dus daar gaan wij ons voor inzetten. Want geloof me, je wil geen gehoorschade oplopen op je werk. De consequenties zijn groot: je raakt vermoeid, krijgt een burn-out of valt zelfs uit. Het grijpt voortdurend in op je dagelijks leven, niet alleen in je werk.”

Werkgever verplicht tot nemen maatregelen

Gehoorschade is onomkeerbaar en kan zich uiten in een piep, oorsuizen, overgevoeligheid voor geluid of doofheid. Daarom zijn werkgevers volgens de Arbowetgeving verplicht om werknemers vanaf 80 dB goed voor te lichten over de risico’s van werken in te hard geluid. Ook moeten zij gehoorbescherming aanbieden en regelmatig controleren hoe het met het gehoor van hun medewerkers gesteld is. Bij hogere aantallen decibellen – 85 dB – moeten ze zich bovendien ook inzetten om het geluidsniveau omlaag te brengen op de werkvloer en is het dragen van gehoorbescherming verplicht.

Volgens Jong maken werkgevers er ‘een puinbak’ van als het gaat om de preventie van gezond en veilig werken. “Slechts een derde van de werkgevers heeft echt goed in kaart wat de risico’s zijn op de werkvloer.” Bovendien kijken ze veel te weinig naar het wegnemen van de oorzaken van het geluid, stelt Jong. “Er wordt wel heel gemakkelijk gezegd: ‘Hier heb je oordoppen, succes ermee.’ Terwijl een werkgever ook moet kijken of hij de bron van het geluid kan wegnemen.”

Bekijk hieronder de aflevering 'Lawaai op de werkvloer' terug:

Gehoorschade
25 min 37 s

Zo'n 900.000 mensen worden tijdens hun werk blootgesteld aan schadelijk geluid. En dat kan bijvoorbeeld leiden tot een piep in je oor, overgevoeligheid voor geluid of gehoorverlies. Soms komt dat door een harde knal, zoals bij politieagent Raya, die een vuurwerkbom naar haar hoofd kreeg gegooid. Veel vaker ontstaat gehoorschade echter geleidelijk, door een langdurige blootstelling aan net iets te hard geluid. Zo vertelt badmeester Jack dat hij vermoedt dat zijn gehoorverlies is ontstaan door al die uren in een galmend zwembad. Wat kunnen werkgevers doen om de risico's op gehoorklachten te voorkomen? En doen ze wel genoeg?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.