Piepende oren

Hoe gaan we in Nederland om met te harde muziek in concertzalen, bioscopen en sportscholen? En zorgt het veelvuldig gebruik van koptelefoons in de toekomst voor een generatie met gehoorschade? Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren wel eens een piep hoort na het gebruik van een koptelefoon.

Artsen maken zich zorgen en luidden de noodklok, ze vrezen voor een ‘vloedgolf’ aan patiënten met tinnitus (oorsuizen). De Gezondheidsraad adviseert bovendien om in concertzalen de geluidsbelasting van 103dB naar 100 dB te verlagen. De overheid wil er vooralsnog niet aan en zet vooral in op preventie van gehoorschade door voorlichting. Gaan bewustwording en beschermende oordoppen de gevreesde ‘vloedgolf’ voorkomen? Of zijn er andere – meer verplichtende – maatregelen nodig?  

Deel je ervaring!

We starten een onderzoek naar gehoorschade. Heb je tips over of ervaringen met piepende oren? We horen het graag!

Gehoorschade oproep

Gehoorschade als epidemie: ‘Als we zo doorgaan heeft straks een hele grote groep mensen er last van’ 

Meer over dit onderzoek

Pointer gehoorschade

Uitzending over gehoorschade leidt tot Kamervragen

"Gymleraren en leerlingen verdienen een veilige gymzaal voor sportlessen. De slechte akoestiek in veel zalen moet daarom aangepakt worden."

Lawaai op de werkvloer
| Uitzending

Lawaai op de werkvloer

Zo’n 900.000 mensen worden tijdens hun werk blootgesteld aan schadelijk geluid. Dit kan leiden tot gehoorschade. Doen werkgevers genoeg om dit te voorkomen?

Gymleraren gehoorschade
| Nieuws

Gymleraren lopen risico op gehoorschade, geluid in gymzaal vaak te hard

“Wij zijn hier enorm van geschrokken en ik vind het ook ernstig dat gymleraren nu eigenlijk geen veilige werkomgeving hebben,” zegt onderzoeker Saskia Tuinder.

Politieagent loopt gehoorschade op door vuurwerk
| Artikel

Politieagent Raya liep gehoorschade op door illegaal vuurwerk: ‘Het is geen moment meer stil in mijn hoofd’

Ze is haar onbezonnen leven kwijt sinds er een vuurwerkbom naar Raya werd gegooid. “Spontaan naar een feestje of uit eten kan niet meer.”

Makers