Een in opspraak geraakte oud-docent accordeon van het conservatorium in Tilburg is niet langer welkom bij zijn voormalige werkgever. Drie maanden geleden onthulde Pointer dat de docent ten minste vier studenten stelselmatig heeft betast. Hem is de toegang tot het gebouw ontzegd, zo schrijft de directie van Fontys Academy of the Arts, waaronder het conservatorium valt, in een mail aan haar medewerkers.

In de uitzending van november vertelden oud-studenten hoe de docent hen ‘de andere les’ gaf om muzikale lijnen te laten voelen en podiumvrees te overwinnen. Daarbij betastte hij de studenten, ook op intieme lichaamsdelen. Soms ging dat jarenlang door. Een klacht van één van de oud-studenten werd gegrond verklaard door de klachtencommissie van Fontys en beoordeeld als seksuele intimidatie. Desondanks kon de docent tot aan zijn pensioen aanblijven. Een breder onderzoek naar zijn gedrag werd nooit ingesteld.

Mail aan medewerkers

Nu neemt Fontys Tilburg dus alsnog afstand van de oud-docent. In een mail aan medewerkers schrijft de directie:

"Fontys heeft er in november voor gekozen niet in de media in gesprek te gaan met Pointer. Door de direct betrokkenen is dat helaas ervaren als een koude en ongeïnteresseerde reactie. De persoonlijke en indringende gesprekken die we na de uitzending met een aantal alumni hebben gehad, hebben ons geconfronteerd met het diepe effect dat de gebeurtenissen uit die tijd tot op de dag van vandaag hebben gehad."

Het had niet mogen gebeuren en er had beter voor de veiligheid van de studenten gezorgd moeten worden.

Fontys Tilburg

"We kunnen de gebeurtenissen niet ongedaan maken, maar wel sterk veroordelen. Het had niet mogen gebeuren, het had streng veroordeeld moeten worden en er had beter voor de veiligheid van de studenten gezorgd moeten worden. Om deze reden is de oud-docent vanaf heden de toegang tot Fontys Academy of the Arts ontzegd." Fontys wil desgevraagd verder niet reageren op vragen van Pointer.

In de uitzending kwam naast de accordeondocent uit Tilburg, ook een saxofoondocent aan het Conservatorium in Utrecht aan bod. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) heeft naar aanleiding van Pointer een extern onderzoek naar zijn gedrag gelast. Dat onderzoek "bevindt zich in de afrondende fase".

Bekijk hieronder de uitzending over grensoverschrijdend gedrag op muziekopleidingen terug:

Grensoverschrijdend gedrag op muziekopleidingen
26 min 23 s

Klassieke muziek heeft voor veel mensen het imago van fatsoenlijk, keurig en misschien zelfs een beetje saai. Stukken zijn soms honderden jaren oud en er wordt met man en macht gewerkt aan het behoud van de schoonheid ervan. En dat gaat er soms hard aan toe. Na een eerste aflevering in september meldden tientallen (oud-)studenten van conservatoria zich bij Pointer. Zij vertellen over de cultuur op klassiekemuziekopleidingen, waar de docent koning is en lessen een-op-een en achter gesloten deuren plaatsvinden. Hoe ver kan en mag iemand gaan die zo bepalend is voor een carrière? Wie controleert dat en wat als je docent te ver is gegaan?

Deel jouw verhaal

Ons onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de wereld van de (klassieke muziek) en naar sociale veiligheid op kunstopleidingen gaat door. Daarbij zijn alle tips, suggesties en op- en aanmerkingen welkom. Vul het contactformulier in of neem direct contact op met Justus Cooiman en David van Unen.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers