Dramadocente Belinda moet straks met haar gezin het huis uit, juist nu ze als zzp’er geen werk meer heeft. Ondanks dat ze uitstel krijgt van de huurbaas, is het behoorlijk lastig voor Belinda, haar vriend en twee kinderen om in de coronacrisis een andere woning te vinden. “We zitten met onze handen in het haar: wat moeten we doen?"

“Het nieuws kwam totaal onverwacht”, vertelt Belinda. “Al kreeg ik wel een onheilspellend gevoel toen onze huurbaas zei dat hij met ons wilde face-timen. Na zo’n tien minuten chitchatten vertelde hij doodleuk dat hij het huurcontract dat 31 mei afloopt niet wil verlengen. Hij wil het huis verkopen."

Oproep

Moet je binnenkort je huis uit? Loopt je huurcontract af? Ben je bang dat je vanwege de coronacrisis en de woningnood geen woning kan vinden? Meld het ons via het tipformulier. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Verhuizen

Belinda woont met haar vriend en twee kinderen van 13 en 18 jaar in Tilburg, in een huurhuis in de vrije sector. Ze kregen een contract voor minimaal twee jaar aangeboden, zo vertelt ze, en betaalden elk jaar een gedeelte van de huur vooruit. “We hebben geïnvesteerd in dit huis, er ons thuis van gemaakt. Het leven eromheen gebouwd, alles met in het achterhoofd dat we hier voorlopig zouden kunnen blijven. En dan, als de wereld op z’n kwetsbaarst is, gebeurt er dit. Alsof wij nu in coronacrisistijd even een ander huis vinden.”

Belinda is ZZP’er en werkt als dramadocent en regisseur. Maar vanwege de coronamaatregelen zijn de culturele activiteiten waaraan ze werkte geschrapt en zit ze nu zonder werk. Ook van haar bijbaan in de horeca ontvangt ze geen inkomsten. Het restaurant waar ze twee dagen per week werkt, is gesloten. Haar vriend die in de grafische sector werkt, zit op dit moment ziek thuis en ontvangt slechts zeventig procent van zijn salaris.

‘Onmogelijke opgave’

Bij gebrek aan inkomsten lukt het Belinda en haar partner niet om een geschikte woning te vinden. “We zijn met spoed op zoek naar een huis voor ons gezin, maar dat lijkt echt een onmogelijke opgave momenteel. Ze vragen naar je inkomsten en je moet drie of vier keer de huur kunnen neertellen. Dat gaat nu niet”, vertelt Belinda die nu regelmatig reageert op woningen in de vrije sector. “Ik heb me deze week ingeschreven voor sociale huur, maar ook daar zijn wachtlijsten.”

De huurbaas die het huis wil verkopen in verband met zijn pensioenvoorziening in coronacrisistijd, heeft aangegeven wel uitstel te willen geven, zo vertelt Belinda. Bovendien mogen er geen huisuitzettingen plaatsvinden gedurende de coronacrisis. De huisbaas heeft Belinda gevraagd hoeveel extra tijd ze verwachten nodig te hebben. Belinda: “Dat kan ik onmogelijk zeggen. Ik heb nu geen salaris. Wie weet hoe lang dat gaat duren? We zitten met onze handen in het haar: wat moeten we doen?”

Het idee dat je in zo’n situatie op straat kan komen te staan, kan ik niet bevatten

Belinda

Tuinhuis

Dat ze juist tijdens de coronacrisis op zoek moet naar een huis, terwijl ze ook in onzekerheid zit over haar werk en inkomsten, maakt de situatie extra stressvol. “Ik denk wel dat er straks weer inkomsten binnenkomen, maar dat kan nog wel een tijdje duren. De horeca willen ze misschien gefaseerd opstarten en de kunstsector ligt in de zomermaanden sowieso stil”, aldus Belinda. “Het idee dat je in zo’n situatie op straat kan komen te staan, kan ik niet bevatten. Ik weet dat ik in elk geval in het tuinhuis van mijn schoonzus in IJsselstein terechtkan. Maar ik ben wel bang dat mijn gezin dan uit elkaar wordt getrokken, want die moeten vanwege hun school en vader die hier woont, doordeweeks in Tilburg zijn.”

Makers

Verslaggever

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.