“Als er geen afvalbakken staan, wordt het lastig om je rommel weg te gooien.” Babette de Haan woont in Amsterdam-Noord en laat dagelijks haar hond uit in het Vliegenbos. “Plastic zakken, verpakkingen, blikjes. Allemaal dingen die makkelijk wegwaaien en dan ophopen in hoekjes.”
Tien jaar geleden heeft het stadsdeel waarin De Haan woont meer dan honderd afvalbakken weggehaald. Een bezuinigingsmaatregel, want bakken legen kost tijd en dus geld. In de afgelopen 10 jaar halen steeds meer gemeenten afvalbakken weg. Zowel in dorpen en steden, als in buitengebieden. De reden die steevast wordt genoemd, naast de geldbesparing, is dat uit onderzoek blijkt dat zwerfvuil minder wordt als er minder afvalbakken staan. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen troep en nemen het mee naar huis.
De Haan: “Ik heb het idee dat het juist erger is geworden sinds er minder bakken staan. Er ligt nu ook veel meer hondenpoep. Mensen hebben geen zin om een half uur met een zakje poep rond te lopen tot ze thuis zijn.”
Afvalbak adopteren
Het stadsdeel Amsterdam-Noord gaf bewoners de mogelijkheid zelf een afvalbak te adopteren. De Haan deed dat. “Het duurde eindeloos voordat die bak werd teruggeplaatst, want ze waren op. Je krijgt een sleutel en dan moet je zelf de bak legen.” Zij deed dat één keer per week. “En de troep die eromheen lag ruimde ik ook op. Soms vergat ik het ook: shit, die afvalbak… Leuk is het niet, maar je wil wat terug doen voor je buurt.” Uiteindelijk werd er een school geopend vlakbij de afvalbak, die het beheer overnam van De Haan.
Nu de herfst eraan komt en de blaadjes van de bomen vallen, wordt de vervuiling extra zichtbaar, zegt De Haan. “Het is dan zo smerig, je ziet overal vuil liggen. Op sommige plekken doe ik mijn ogen dicht als ik erlangs loop.” Ze wil deze herfst de beleidsmakers van Amsterdam-Noord uitnodigen om met haar een wandeling te maken langs de kleine parkjes en groenstroken in de wijken. “Dan kunnen ze zelf zien wat de effecten zijn van het weghalen van de afvalbakken.”