Even snel een berichtje beantwoorden terwijl je aan het rijden bent: het mag niet, maar je doet het toch. Want hoe groot is de kans nou dat je een ongeluk krijgt? Komt dit je bekend voor? Geef je dan op voor ons experiment met telefoongebruik achter het stuur.

De verkeersveiligheid wordt er niet beter op in Nederland. Het aantal verkeersdoden is de afgelopen drie jaar toegenomen, en onze plek in de top vijf van veiligste verkeerslanden zijn we kwijt. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is daarom ‘helemaal klaar’ met onveilig gedrag in het verkeer. Daar bedoelt de minister ook appen achter het stuur mee. Grapperhaus wil de straf voor het gebruik van je mobiele telefoon daarom verhogen naar een maximale gevangenisstraf van twee jaar. Ter vergelijking: op dit moment is de maximale straf een boete van 230 euro.

Dat appen in de auto gevaarlijk is, weet bijna iedereen wel. Toch blijven mensen hun mobiele telefoon gebruiken. Kun je nog je aandacht op de weg houden terwijl je met je mobieltje bezig bent? Is het echt zo gevaarlijk als gesteld wordt?

 

Auteurs

A.T.

Anne Mae van Tilburg

Redacteur