Het was het afgelopen weekeinde weer raak in de provincie Groningen. Een aardbeving nabij Slochteren, met een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. Volgens het KNMI was het de zwaarste beving in het gebied sinds 30 september 2015. Daarna waren er wel bevingen, maar niet zo zwaar als afgelopen zaterdagmiddag. We volgen de problematiek in Groningen op de voet voor ons dossier.

Onveilig

Groningers voelen zich steeds onveiliger door de bevingen en de schade die ontstaat aan hun huizen. In ons dossier schade door Gaswinning blijven mensen zich melden. ‘Het geluid is echt heel naar, als je knallende stenen hoort dan word je echt heel bang in je eigen huis,’ laat tipgever Prisca Klatten uit Scheemda ons weten. Zij heeft haar schade gemeld bij het Centrum Veilig Wonen (CVW). Maar de commissie bodemdaling die bij haar langs is geweest concludeerde dat het niet lag aan de bevingen. Volgens Klatten wordt de schade wel degelijk mede veroorzaakt door de bodemdaling als gevolg van gaswinning. Ze wil niet langer wachten tot de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) of de overheid eens iets doet en heeft besloten zélf haar huis te verstevigen. Een ingrijpende operatie met hoge kosten. De hele fundering van haar huis is inmiddels verstevigd met tientallen heipalen.

Ingrijpende operatie

Ook haar buren Marian en Arend Boer willen niet langer wachten op wat komen gaat. Met heipalen willen ook zij hun huis aardbevingsbestendig maken. ‘De fundering is losgeslagen van het huis. Wat gebeurt er als we wachten en er opnieuw een beving komt?’ zegt Arend Boer. Beide tipgevers wonen net buiten het aardbevingsgebied in Scheemda en krijgen hun schade niet erkend. ‘Op nog geen 200 meter wordt het nieuwe ziekenhuis aardbevingsbestendig gemaakt, dat kost miljoenen. Maar bij ons zou de schade niet kunnen komen door de gaswinning, wie houd je hier nu voor de gek?’
Afgelopen april filmden we de verstevigingsoperatie van het huis van de familie Boer.

Boos

‘Het maakt me boos dat ze niet erkennen dat door de gaswinning de problemen aan mijn huis ontstaan zijn,’ zegt Boer. ‘Ik moet mijn huis voor bijna 20.000 euro herstellen. De woning staat er al meer dan 100 jaar en voor die tijd waren er nooit problemen. Ook andere buurtbewoners zien de laatste 10 jaar dat hun huis in snel tempo scheuren vertoont.’ Voor buurvrouw Priscilla Klatten zijn de afwijzingen van haar schades haar emotioneel teveel geworden. ‘Ik dacht op een gegeven moment: 'Ik regel het zelf wel'. Ik werd gewoon letterlijk ziek van de spanning en de angst dat mijn huis het zou begeven. Ik zit al tijden met een burn-out thuis.’

Versterkingssoperatie

Vanuit de overheid wordt vanaf oktober een grootschalige versterkingsoperatie gestart onder leiding van de Nationaal Coördinator Hans Alders. Daarbij wordt begonnen in Loppersum, de kern van het aardbevingsgebied, en van daaruit wordt naar andere dorpen aan de randen van het bevingsgebied toegewerkt. Maar veel deskundigen laten ons weten dat ze het tempo van de verstevigingsoperatie veel te traag vinden. Sommige mensen zullen jarenlang moeten wachten tot hun huis aan de beurt is. Vooral als er aardbevingen zullen blijven plaatsvinden dan wordt het probleem nijpend.

Makers