20 juli 2021

Help ons onderzoeken: waar staan deze onbeveiligde camera’s?

Bekijk meer artikelen over: Misinformatie en privacy

Een vakantieganger loopt met haar toilettasje in de hand richting het toiletgebouw. Ze wordt ingehaald door een hardloper. Iets verderop zijn twee mensen de voortent aan het opzetten. Twee kinderen kijken ongeduldig toe. Deze observaties doen we niet ter plekke op deze camping in Zeeland, maar we kijken via camerabeelden op afstand mee.

De toegang tot deze camera is mogelijk gemaakt door Insecam. Op die site staan camerabeelden van allerlei beveiligingscamera’s wereldwijd, ook in Nederland. Deze camera’s hebben geen wachtwoordbeveiliging en daarom kunnen de beelden zomaar openbaar geplaatst worden. Zo wil Instecam bewustwording creëren over het belang van beveiligsinstellingen, zegt de oprichter op de site Techcrunch.

We vragen jullie om ons te helpen de exacte locatie van het onderstaande beeld op te sporen, zodat we de eigenaren in kunnen lichten. Want willen we dat ieder willekeurig persoon ons op de voet kan volgen? Vind jij het leuk om ons vaker mee te helpen met dit soort zoekopdrachten? Laat het ons dan ook weten.

Tennisbaan 

Herken jij deze tennisbaan? Of herken je de omgeving? Laat het ons dan weten. Hier vind je camerabeelden op Insecam.  

STROOIGOED_OSINT_BLURRED.png

Anderhalf jaar geleden wijdde Pointer al eens een uitzending aan onbeveiligde camera’s. Zo konden we via Insecam meekijken naar zwemmende kinderen in een binnenbad en lunchende brandweerlieden bij de kazerne Ubbergen. Deze camera’s zijn meteen uitgeschakeld, nadat de eigenaren op de hoogte waren gebracht van het privacylek. Maar nog steeds staan er honderden camerabeelden onbeveiligd online en zijn ze voor iedereen toegankelijk.

Soms zijn deze camerabeelden bewust openbaar gezet, maar in veel gevallen ook niet. Zo kunnen we live meekijken in een werkkamer van iemand op een onbekende locatie in Nederland en kunnen we (wederom) meekijken hoe mensen zich vermaken in een opblaaszwembad achter in de tuin. Maar moet je dit wel willen? Mag iedereen zomaar meekijken? En in hoeverre zijn deze personen op de hoogte van deze privacylekken? We vragen jullie om mee te helpen deze camerabeelden op te sporen, zodat we de eigenaren op de hoogte kunnen stellen en privacylekken kunnen dichten.  

Dit onderzoek maakt deel uit van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. 

Auteurs

T.M.

Thomas Mulder

Onderzoeksjournalist
M.M.

Marlies van de Meent

Impact producer
E.R.

Esther de Roos

Online coördinator
C.C.

Charlotte Claessen

Designer