Nederlandse complotgroepen zoals Viruswaarheid en de artsen die in juli een brandbrief schreven tegen de coronawet worden beïnvloed door een Amerikaanse lobby-organisatie: de John Birch Society. Viruswaarheid en enkele van de artsen werken met ‘Birchers’ samen om twijfel te zaaien over het coronavaccin. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer, Platform Authentieke Journalistiek en De Groene Amsterdammer.

15 min

Het journalistiek platform dat verdiepende visuele verhalen maakt, gebaseerd op onderzoek naar data en gegevens.

"Ik heb onderzoek gedaan naar het vaccin", begint Elke de Klerk haar statement in een video. "Het vaccin kan meisjes en vrouwen steriliseren, ons DNA voor altijd veranderen en het is gevaarlijk voor de gezondheid", zegt ze. De in België opgeleide huisarts doet haar statement in een video van Children’s Health Defense, een organisatie van Robert F. Kennedy jr dat wereldwijd actie voert tegen vaccinaties.

Waarom werkt De Klerk met Kennedy samen? Wat klopt er van haar beweringen? Pointer, Platform Authentieke Journalistiek en De Groene Amsterdammer doken in het netwerk van Nederlandse complotgroepen om te achterhalen waar hun claims vandaan komen. Daaruit blijkt dat zij veelal worden beïnvloed door een Amerikaanse lobbyclub die stamt uit de tijd van de Koude Oorlog: de John Birch Society.

De in 1958 opgerichte John Birch Society heeft zich als doel gesteld de coronamaatregelen tegen te werken en gebruikt een netwerk van invloedrijke personen en organisaties om desinformatie over het effect van mondkapjes, de 1,5 meterregel en het coronavaccin te verspreiden. Robert F. Kennedy jr is onderdeel van dat netwerk.

Kijk in onze uitzending hoe we het netwerk van de John Birch Society ontrafelen en het spoor van de brandbrief naar de Amerikaanse complotdenkers volgen.

Deze uitzending is in samenwerking met Justus Cooiman, Neeltje Walgien, Platform Authentieke Journalistiek en De Groene Amsterdammer tot stand gekomen met steun van Fonds 1877. De Groene Amsterdammer publiceert in januari over de geschiedenis van het complotdenken in Nederland en de rol van de John Birch Society hierin. Illustraties door Charlotte Claessen.

Makers

Journalist en online coördinator
Camerajournalist