‘Mijn zoon maakte vier jaar geleden met zijn mobiel een filmpje van mij. Ik zat patat te eten. Ik woog 125 kilo en was zwaar diabeet. Ik spoot iedere dag vier keer met insuline. Mijn zoon zei me dat hij nog wat beeld van me wilde hebben voordat ik dood zou gaan. Zo slecht ging het met me.’ Inmiddels is oud-militair Wim Tilburgs 40 kilo afgevallen en is zijn leven totaal veranderd. En... hij heeft een missie.

Zijn verhaal begint op een avond in 2015. Hij ziet bij de talkshow RTL Late Night een interview met een Amerikaanse professor die vertelt over wat suiker met je lichaam doet. Wim is getriggerd en besluit te gaan zoeken op internet. ’Ik kwam erachter dat mijn ziektebeeld werd veroorzaakt door stress, door chronisch slaapgebrek en verkeerde voeding waarin te veel geraffineerde koolhydraten en suikers zaten.’

Koolhydraatarm

Wim besluit te stoppen met het eten van koolhydraten zoals brood, pasta, aardappelen en rijst en kiest ervoor om juist meer natuurlijke vetten zoals olijfolie en roomboter te gaan eten. De kilo’s vlogen eraf. Wim: ‘Ik eet alleen écht voedsel. Dus niets wat er in een fabriek is gemaakt. Ik besloot dit dieet te volgen op eigen kracht en zonder medische begeleiding. Ik merkte al heel snel resultaat. Binnen 5 maanden was mijn gewicht gedaald naar 92 kilo en waren mijn bloedwaarden volledig normaal geworden. Ik was van mijn diabetes af.’

Inmiddels heeft hij de stichting Je Leefstijl als Medicijn opgericht waarin hij mensen met diabetes advies geeft. ‘We hebben een Facebook-groep waarin ervaringsverhalen worden gedeeld. Ik lees en hoor regelmatig dat mensen al na een paar dagen hun medicatie drastisch kunnen verminderen omdat ze anders eten. En daarna verliezen ze ook veel gewicht en hun suikerwaardes verbeteren. Een van de mensen in onze groep is zelfs binnen een maand van zijn insulinepomp afgekomen.’

Leefstijl

Wim benadrukt dat het niet gaat om een dieet maar om het veranderen van je leefstijl. ‘Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Het begint bij gezond eten, stress verminderen, meer bewegen en goed slapen. ’Het verhaal van Wim staat niet op zichzelf. Artsen van de organisatie Keer Diabetes 2 Om pleiten ook dat leefstijl en het eten van gezonde voeding helpt tegen onder andere suikerziekte.

Pioppi-dieet

Maar wat is gezonde voeding voor mensen met overgewicht en diabetes? Dit blijkt een heikel punt en voer voor discussie. Het Voedingscentrum waarschuwt voor het populaire Pioppi-dieet. Het is op dit moment het best verkochte boek in Nederland. Het dieet raadt, net als het voedingspatroon van Wim, het eten van koolhydraten af en moedigt het eten van kokosolie, roomboter en vis aan. Door het eten van dit dieet mis je belangrijke voedingsstoffen en voedingsvezels, luidt de waarschuwing van het Voedingscentrum. Het pleit al jaren voor de Schijf van Vijf en dit is ook onder diëtisten het gangbare voedingsadvies. Binnen de Schijf van Vijf wordt onder andere aangeraden om ook producten te eten die koolhydraatrijk zijn, zoals graanproducten.

We leggen de kritiek van het Voedingscentrum voor aan Wim. ‘Er is niet veel mis met de Schijf van Vijf voor mensen met een normaal gewicht, maar het helpt mensen niet of nauwelijks die overgewicht hebben en daardoor ziek zijn. Het Voedingscentrum blijft vasthouden aan low-fat en mager eten. Ik noem het centrum ook wel gekscherend het Unilever-centrum. De industrie heeft een te grote vinger in de pap. Ze zitten niet te wachten op een dieet waarin je geen voedsel uit een fabriek mag eten.

Fel debat

Wim verbaast zich over de felheid van het debat rond ‘gezonde’ voeding. ‘Waarom is een dieet ‘fout’ als het niet overeenkomt met de Schijf van Vijf? Ze maken zich drukker om een beetje roomboter dan om Red Bull of Coca Cola. Waarom niet met nieuwsgierigheid en met interesse kijken naar de resultaten die nu worden geboekt? Tenslotte zitten we met een groot maatschappelijk probleem. En alles wat zou kunnen helpen om overgewicht en de daaraan verbonden chronische ziekten te verminderen, lijkt mij winst.’

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.