15 september 2020

Homeopathie bij autisme: “In het ergste geval koop je een placebo-effect dat je geruststelt”

De 17-jarige scholier Elijah met klassiek autisme strijdt voor een verbod op een homeopathische therapie die deze stoornis zou doen genezen. Het is de vraag of zo’n verbod überhaupt kán, want homeopathie mag gewoon in Nederland. Volgens Winnie*, die een zoon heeft met autisme, is het ook de vraag of je dat moet willen. Want er zijn genoeg mensen die baat hebben bij homeopathie, of andere behandelingen in het alternatieve circuit, benadrukt zij.

Voor ons onderzoek Autisme spreken we meerdere ouders van autistische kinderen. Hoe zijn hun ervaringen met behandelingen in het alternatieve circuit? Winnie heeft met haar zoon een kort traject afgelegd in het reguliere circuit en er zaten haar een aantal dingen niet lekker. “Via school en in de GGZ werden veel testen gedaan die geen volledig of correct beeld gaven van de situatie en daar moesten wij het mee doen. Toen zijn we zelf op zoek gegaan.” Winnie was altijd wel geïnteresseerd in alternatieve geneeskunde, complementair aan de reguliere mogelijkheden. “Toen onze zoon nog klein was, zijn we eigenlijk al met homeopathie begonnen. Niet zozeer tegen autisme ofzo. Meer dat hij een verstoorde slaap had en lang verkouden was. Dat soort kwaaltjes.”

We werden als ouders voor vol aangezien.

Winnie

In het reguliere circuit, vond Winnie geen geschikte hulp voor haar autistische zoon. “Er was niets op maat of geschikt voor hem, alleen de tests, enkele algemene voorlichtingsavonden bij RIAGG en de fysio voor fijne motoriek vielen onder regulier.” In tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, waar iedereen die hoofdpijn heeft een paracetamol zou krijgen, leveren de homeopaten echt maatwerk, zegt Winnie. Ze testen de verschillende korreltjes uit en bij sommigen had haar zoon baat, vertelt ze. “Bij alternatief werd er gepraat, geluisterd, begrip getoond, tijd genomen en geprobeerd. Daar werden we als ouders voor vol aangezien, en daar waren we erg aan toe.” Ook al heeft Winnie verschillende homeopathische behandelingen geprobeerd, cease-therapie vindt ze te ver gaan. Cease staat voor complete elimination of autistic spectrum expression, de therapie waarvan Elijah wil dat deze verboden wordt. “Autisme is ook niet iets is wat je op kan lossen, zoals blijkbaar in die cease-therapie wordt beweerd. Dat is een boude uitspraak. Als die bewering wordt teruggenomen, sluit ik niet uit dat sommige mensen er een zeker profijt van kunnen hebben. Maar laat die behandelaars dat dan ook zo brengen, want zoals het nu op hun sites staat, komt het heel ongeloofwaardig over.”

Kinderbrein

Het grote probleem voor Winnie was het vinden van een juiste school voor haar kind. “Na de tests met conclusie autisme was er opeens weinig meer te kiezen wat betreft het opleidingstraject”, vertelt Winnie. “Ik kan niet precies toeschrijven wat de verbetering is geweest, maar feit is wel dat de voorspelling van de reguliere testen dat hij geen normaal onderwijs kon volgen, niet is uitgekomen. Hij zit nu in het vierde jaar van een HBO-opleiding. Dus ergens hebben we het goed gedaan. Of iets gedaan wat niet schadelijk was voor hem. Want natuurlijk ontwikkelt een kinderbrein zich ook vanzelf en leert het van de omgeving. De vraag is: wat is er automatisch gegroeid en wat is een beetje geholpen door diverse therapieën?”

Toffe mensen

Haar zoon heeft de homeopathische behandelingen nooit vervelend gevonden. “Want het waren ook toffe, aardige mensen waar hij gewoon gezellig mee kon babbelen. Ik kan niet invoelen waarom Elijah echt heel erg tegen is. Want ja, bij sommige reguliere medicijnen of behandelingen weet je ook niet of het je goed gaat doen, of dat je er wel of niet mee geholpen wordt. Homeopathische korrels zijn geen giftige middelen. Dat vonden wij niet eng om te proberen. In het ergste geval koop je een placebo-effect waar je zelf een beetje blij en gerustgesteld van wordt. Dat is het ergste wat je kan overkomen denk ik.”

*Volledige naam bekend bij de redactie.

Meer over dit onderzoek:

Bekijk meer artikelen over: Autisme