Het huis van Guido de Ridder (55) in het Groningse Hellum moest worden versterkt, maar veranderde in een ruïne. De verbouwing ligt nu al anderhalf jaar stil. De komende periode duikt de Pointer pop-up redactie samen met het Dagblad van het Noorden onder andere in de afwikkeling van de aardbevingsschade in Groningen. Het verhaal van Guido is de eerste reportage die hier uit voortvloeit: "Ze moeten netjes terugbouwen wat ze kapotgemaakt hebben.”

Op vier muren na is er niets meer over van het huis van Guido de Ridder (55) in Hellum. Het is een ruïne, aan de elementen overgeleverd. Een vogeltje heeft een nest gebouwd in een holte onder het half afgebroken dak. Onkruid schiet uit de met mos bedekte grond. Stenen, piepschuim en hout slingeren onder de blote hemel.

Het 125 jaar oude huis van De Ridder werd anderhalf jaar geleden goeddeels gesloopt vanwege aardbevingsschade. Maar de werkzaamheden liggen al een jaar stil. Terwijl hij tussen de overgebleven muren struint, slaakt De Ridder een zucht. "Dit doet pijn. Ze moeten netjes terugbouwen wat ze kapotgemaakt hebben. Mijn huis staat er al anderhalf jaar bij als een stortplaats. Hoe dan?”

'Mijn hele huis plat'

In 2019 werd duidelijk dat het huis van De Ridder versterkt moest worden. Het idee van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) was om vier wanden te versterken en het dak te verankeren aan de gevels. De verbouwing begon in september 2023. Intussen had het kabinet maatregelenpakket Nij Begun in het leven geroepen. Daaronder viel maatregel 28, om huizen tijdens het versterken meteen te isoleren. Daar was evenwel geen rekening mee gehouden in de bouwplannen.

Huis dat wordt versterkt in Groningen

Oproep: gaat het mis bij de versterking van jouw huis door de Nationaal Coördinator Groningen? Meld je bij Pointer

Volgens de NCG-directeur gaat het ‘in enkele gevallen’ fout met de versterkingsoperatie. Pointer heeft signalen gekregen dat het probleem groter is en onderzoekt dit verder.

Toen de bouwvakkers aan de slag gingen, bleek het praktischer om de stokoude muren weg te halen en geïsoleerd en wel terug te bouwen. En dat terwijl De Ridder van tevoren nog zo had gewaarschuwd dat alles in het huis uit 1900 aan elkaar was vastgemetseld. "Toen een muurtje werd weggehaald, moest de vloer er ook uit. Daardoor stond een andere muur weer los, die moest ook gesloopt. Mijn huis ging stukje bij beetje plat."

Aannemer trok handen ervan af

Ondanks dat steeds meer muren werden gesloopt, werden de bouwtekeningen niet aangepast. Was hier sprake van versterking of van sloop? De aannemer was de onduidelijkheid in april vorig jaar zat en trok er zijn handen van af. Sindsdien ligt alles stil. Een nieuw plan inclusief nieuwe aannemer laat nog op zich wachten.

Het huis van Guido de Ridder

De Ridder schakelde vorig jaar zomer advocaat Fonny Krol-Postma in. Samen maakten ze een stappenplan om de vaart erin te krijgen. Tevergeefs. In november werd een nieuw bouwplan gemaakt, maar de vergunning werd te laat bij de gemeente aangevraagd en belandde in de prullenbak. Het proces begint nu opnieuw. "Ik snap dat de NCG druk is, maar dit gaat te ver. Het ligt te lang stil. Het huis is een ruïne geworden", zegt Krol-Postma. "Absurd en idioot."

'Blunder op blunder'

De Ridder is gefrustreerd door de situatie en voelt zich niet gehoord. "We zijn bijna zes maanden verder en het hele proces moet opnieuw. Het is blunder op blunder. Zo veel stommiteiten. Waarom moet het op deze manier? Luister gewoon naar mij als bewoner.”

Aardbevingschade

Pointer pop-up Groningen: Aardbevingschade

Ook al lag er in november weliswaar een nieuw bouwplan, het is nog steeds onduidelijk hoe het nu verder moet. Advocaat Krol-Postma probeert met de NCG tot een beslissing te komen. Wat haar betreft kunnen de garage en de achterste gevel blijven staan, maar moet de rest gesloopt worden. "Maar de NCG wil ook die muren krampachtig laten staan. Ons geduld raakt op. De oude situatie geldt allang niet meer", zegt de advocaat. "Het is sneller en goedkoper om iets nieuws neer te zetten."

De Ridder woont intussen al anderhalf jaar in een tuinhuis achter zijn woning. Hij ziet elke dag lijdzaam toe hoe zijn huis er als een bouwval bij staat. Hij sjokt wat rond de ruïne en gaat op de rand van een muurtje zitten. Voor De Ridder is het klip en klaar: de boel platschuiven en iets nieuws bouwen. "Kom kijken naar deze puinhoop en durf met droge ogen te zeggen dat dit géén sloopproject is. Intussen staat mijn leven al anderhalf jaar stil. Ik wil een stip aan de horizon. Dat iemand zegt: je hebt gelijk. We lossen het op."

Bekijk hieronder de eerdere Pointer-uitzending over de versterkingsoperatie in Groningen:

Aflevering header
30 min 36 s

De versterking van de huizen in aardbevingsgebied Groningen verloopt moeizaam. De versterkingsadviezen van de Nationaal Coördinator Groningen, waarin staat of een huis wel of niet verstevigd moet worden, roepen vragen op. Pointer krijgt tientallen tips binnen van bewoners die zeggen dat er fouten staan in de versterkingsrapporten die ze ontvangen over hun eigen huis. Soms is er verkeerd gemeten of kloppen de tekeningen niet. Ook zijn de adviezen vaak niet goed onderbouwd en zijn ze ook niet te controleren omdat de berekeningen ontbreken. Kunnen bewoners er nog wel op vertrouwen dat ze in een veilig huis wonen?

Pointer pop-up in Groningen

Vanaf 7 mei doet de Pointer pop-up redactie samen met het Dagblad van het Noorden een maand onderzoek in Groningen en ommeland naar kwesties die spelen in deze regio. Loop je ergens in vast en wil je dat onze journalisten onderzoek doen naar jouw ervaring? Stuur je tip in via deze site of stuur een e-mail naar pointerpopup@kro-ncrv.nl. Je kunt ook een bericht sturen naar onze pop-up telefoon: 06-11492707.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Verslaggever Dagblad van het Noorden

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.