Huurders komen zelden in opstand tegen hun woekerhuur, terwijl het veel geld kan schelen. Slechts 0,5 procent van de nieuwe huurders in de vrije sector liet vorig jaar hun huurprijs toetsen. De huurders die dit wel deden en wonnen, kregen gemiddeld een huurverlaging van 433 euro per maand. 

Dit blijkt uit cijfers van de Huurcommissie en de Woonbond, die Pointer opvroeg. 

Honderden euro’s korting 

Volgens de wet mag elke nieuwe huurder in de eerste 6 maanden van zijn of haar huurcontract de huurprijs laten toetsen door de Huurcommissie, een landelijk orgaan voor huurgeschillen. Is de huur hoger dan wettelijk mag, dan kan deze commissie de huur verlagen. Dat geldt ook voor huurders in de vrije sector, waar prijzen vaak hoog liggen.  

Toch zetten afgelopen jaar maar 469 huurders in de vrije sector die stap, terwijl er volgens schatting van de Woonbond jaarlijks zeker 100.000 huurders in deze sector een nieuw contract tekenen. Dat betekent dat nog geen 0,5 procent de aanvangshuur laat toetsen. Van die klagers kregen 313 gelijk, waarbij hun huur gemiddeld met 433 euro daalde. Na het eerste halve jaar is zo’n verzet niet meer mogelijk en betalen huurders de prijs op het contract.

Ties en Marijn

Jaren te veel huur betalen door fout energielabel

Bang voor huurbaas 

Huurders zeggen dat ze niet op de hoogte waren van deze regel. Ook zeggen huurders dat ze in deze tijd van woningkrapte bang zijn voor conflict met hun huurbaas.

Vooral kleinere woningen kunnen soms flink te duur zijn. Verhuurders verhuren dan zo’n klein huis of appartement als dure vrijesectorwoning, terwijl het eigenlijk zou moeten worden verhuurd als goedkopere sociale huurwoning. Dan zijn grote prijsaanpassingen mogelijk. Bij grotere woningen is de kans hierop minder groot. 

Iris en Roy in hun woning

Woningcrisis: Iris haalt elke dag naaktslakken uit haar huurhuis

Duizenden huurders in de vrije sector betalen veel voor een matig huis. Wat is je recht als zelfs ongedierte door je keuken trekt?

Onbekend met rechten

 Door de wooncrisis wonen huurders in de vrije sector ook vaak in slechte huizen. Bewoners vertellen ze hoe ze te maken hebben met schimmel, ongedierte, rotte kozijnen en desondanks hoge huren betalen. Wie langer dan 6 maanden huurt, kan voor dit soort klachten alleen terecht bij de kantonrechter. Zo’n proces kost veel geld en tijd.  

Volgens Woonminister Hugo de Jonge heeft “het recht van de sterkste” op de huurmarkt te veel ruimte gekregen, zo zegt hij tegen KRO-NCRV’s Pointer. Hij wil met een nieuwe wet huurders beter beschermen tegen woekerhuren. De Tweede Kamer twijfelt alleen over die wet, uit vrees dat diezelfde wet de nieuwbouw remt en daarmee huurders en woningzoekenden dupeert.   Naar verwachting debatteert de Tweede Kamer eind april over de wet betaalbare huur. 

Bekijk hieronder de uitzending 'Huurder in de knel' terug:

Huurders in de knel
26 min 22 s

Een hoge huur terwijl je huis vol zit met schimmel en ongedierte. Vaak jonge huurders zijn de klos op de overspannen huurmarkt. De woningnood is zo groot dat verhuurders woekerprijzen vragen voor huizen. Soms tot de helft van je maandinkomen, terwijl de woning in slechte staat is. Wat kun je dan doen? De wet stelt dat huurders het recht hebben op een lagere huur of verbeteringen als een huis echt slecht is. Maar hoe zit dit in de praktijk? In de vrije huursector kun je dit alleen via de rechter afdwingen. Een dure route, die weinig mensen aandurven. Betalen huurders de rekening van de op hol geslagen woningmarkt?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers