Duurzame maatregelen als zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp zijn al snel een flinke investering. Toch moeten we er op lange termijn allemaal aan geloven. Gelukkig kun je hier als huiseigenaar verschillende subsidies voor aanvragen. Maar in hoeverre je hiermee geholpen bent verschilt van gemeente tot gemeente.

Voor ons onderzoek naar ‘Duurzaam wonen’ spreken we met George Ongkiehong, die zichzelf inmiddels ‘amateurexpert’ noemt op het gebied van verduurzaming. Met twaalf zonnepanelen, twee zonneboilers, isolatie en een warmtepomp lukte het hem om zijn energieslurpende stadswoning (energielabel E) uit de jaren twintig op te krikken naar een groen label. “Ik heb er ongeveer 2 jaar over gedaan om alles uit te zoeken. Het probleem is ook dat niet alle leveranciers hetzelfde zeggen en daardoor ga je ook twijfelen.” 

Groene buurman

Maar het doolhof aan leveranciers is voor menig huiseigenaar met verduurzamingsplannen niet het enige struikelpunt. Het verduurzamen van je woning is namelijk een investering waarvoor je diep in de buidel moet tasten. Maar George, die in zijn buurt in Den Haag sinds kort bekendstaat als ‘de groene buurman’, woont in een gemeente die het goed voorheeft met huiseigenaren met duurzaamheidsambities.

Oproep

Heb jij jouw huis verduurzaamd met behulp van landelijke en lokale subsidies? Of zit je er middenin, maar loop je tegen een muur op bij aanvragen van subsidies? We komen graag met je in contact.

Naast de landelijke subsidieregelingen voor kopers die hun huis energiezuiniger willen krijgen, kon George gebruikmaken van lokale regelingen. “Die verschillende subsidies kun je ook nog bovenop elkaar stapelen. Dat is fijn, want de spullen zijn op zich vrij duur. Als je alles bij elkaar optelt, zit ik denk ik tegen de 20.000 euro aan. Eerlijk gezegd was het voor mij ook niet haalbaar geweest om dat zomaar te kopen, daarom is het fijn dat er heel veel mogelijkheden zijn.” Ongeveer een derde van het totaalbedrag van zijn investering werd betaald door subsidies van de overheid. De rest van het bedrag kon hij tegen een lage rente lenen bij het Nationaal Warmtefonds. 

Lokale subsidies

Maar lang niet alle gemeenten helpen hun inwoners op zo’n gulle manier bij het verduurzamen van hun woning. In een onderzoek van energieleverancier Vattenfall lezen we dat er grote verschillen zijn tussen hoe gemeenten hun inwoners op lokaal niveau stimuleren om bij te dragen aan de landelijke duurzaamheidsambities. In 2019 had slechts vier op de tien gemeenten een of meerdere lokale regelingen om inwoners met een koopwoning te stimuleren hun huis te verduurzamen. Alle overige gemeenten, bijna 60 procent van het totaal, had destijds nog geen enkele lokale duurzaamheidssubsidie.   

Ook tussen de gemeenten die wel een potje hebben voor duurzame plannen van bewoners zitten volgens Vattenfall nog grote verschillen. Hoeveel subsidie je kunt krijgen, voor welke maatregelen en onder welke voorwaarden verschilt sterk van gemeente tot gemeente. Een voorbeeld: waar de ene gemeente vooral helpt om zoveel mogelijk woningen van het gas af te halen, ziet een andere gemeente het liefst eerst alle oude asbestdaken verdwijnen. 

Onderzoek

Hoewel we uiteindelijk allemaal van het gas af moeten, hangt het op dit moment dus af van je woonplaats in hoeverre je hierbij financieel wordt geholpen. Wij vragen ons af hoe het nu, 2 jaar later, staat met de groene ambities van gemeenten en verdiepen ons de komende tijd in lokale duurzaamheidssubsidies.

Dus heb jij jouw huis verduurzaamd met behulp van landelijke en lokale subsidies? Of zit je er middenin en wil je ons vertellen hoe dit gaat? We komen graag met je in contact.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers