Klimaatpsycholoog Gerdien de Vries werkt aan de TU Delft en doet al 10 jaar onderzoek naar het gedoe dat mensen ervaren als ze hun woning willen verduurzamen. Ze liep er zelf ook tegenaan, en dus deed ze nog maar even niks. Maar het is tijd 'to put your money where your mouth is'. Haar eigen woning moet van het gas af. De komende maanden neemt ze ons in haar blog mee op weg naar een gasvrije woning. 

Blog 2: Waar te beginnen?

De eerste stap van mijn reis richting een gasvrije woning is het inwinnen van technische informatie. Ik wil weten hoe mijn woning van het gas af kan. Moet ik dan een warmtepomp aanschaffen of kan ik met mijn buren op een gezamenlijk warmtenet? Wie kan mij dit vertellen?

Keuzestress

Ik begin maar eens met googelen op ‘woning van het gas af’. Opvallend genoeg stuit ik vooral op een heleboel advertenties van commerciële partijen, wat mediaberichten en de handige website van Milieu Centraal. Maar niets van de Rijksoverheid, dat had ik eigenlijk wel verwacht. Als ik even doorzoek, kom ik er toch. Ik klik op de link, maar vind nog niet wat ik zoek. Wel staat er dat gemeentes zich bezighouden met de energietransitie en hoe woningen van het gas af kunnen, dus ik vernauw mijn zoektocht naar mijn eigen gemeente: de gemeente Den Haag.

Ik tik wat zoektermen met de woorden ‘gasvrij’ en ‘Den Haag’ en vind best een hoop. Duurzaam Den Haag, Duurzame stad Den Haag, de WoonWijzerWinkel, Gasvrij Scheveningen, het Hou van je Huis-loket, het regionale energieloket, de algemene site van de gemeente. Welke moet ik nou kiezen? Ik ben al een tijdje aan het googelen en heb haast geen zin meer, maar ik zet door. Ik weet dat dit soort gedoe nou juist de drempel is waardoor mensen afhaken, maar ik ben gemotiveerd. Hier moet ik doorheen. Moedig voorwaarts!

Doodlopende link

Op de website van Duurzame Stad vind ik een interessant linkje met de naam ‘mogelijkheden voor een VvE’. Dat klinkt alsof het voor mij bedoeld is! Ik klik… maar de link loopt dood. Erg jammer. Gemotiveerd als ik ben stuur ik een tweet naar de gemeente Den Haag en even later krijg ik een reactie: Duurzaam Den Haag is een externe partij dus ik moet op een andere plek doorgeven dat de link niet werkt. Ook dit vind ik weer erg jammer. Ik neem mij voor om het later door te geven, maar tijdens het schrijven van dit blog bedenk ik mij dat ik het vergeten ben. Het is ook zo’n gedoe.

Gerdien

Je huis verduurzamen? Deze klimaatpsycholoog kent het gedoe

En heeft er zelf ook last van.

Veel verder ben ik tot nu toe nog niet gekomen. Maar ik bedenk me dat ik via mijn gedragsonderzoek aan de TU Delft een paar mensen ken die bij de gemeente Den Haag werken. Na een presentatie voor beleidsmakers is mij ooit eens hulp aangeboden, mocht ik zelf ook graag willen verduurzamen. Die hulp heb ik toen niet geaccepteerd, want ik was te druk of vond het te veel gedoe. Achteraf schaam ik mij daar een beetje voor. Zou het aanbod nog gelden? Ik herinner mij haar naam en stuur een berichtje via LinkedIn. Al snel krijg ik een positieve en behulpzame reactie: als bewoner van een pand met een grote VvE kan ik het beste aankloppen bij Hou van je Huis. Ik begrijp dat de gemeente Den Haag bij dit informatiepunt kosteloos een energiemaattraject aanbiedt voor grote VvE’s van meer dan tien appartementen. Dat ben ik! Ik vul het contactformulier in, en dan zit er niets anders op dan wachten.

Ojee, een monument

Ondertussen draaien mijn gedachten door. Ik woon in een monumentaal pand waarvan de voorzijde stamt uit 1880 en valt onder beschermd stadsgezicht van de gemeente Den Haag. Gaat dat nog gedoe opleveren? Ik schuif het voor nu even voor mij uit.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.