Klimaatpsycholoog Gerdien de Vries werkt aan de TU Delft en doet al 10 jaar onderzoek naar het gedoe dat mensen ervaren als ze hun woning willen verduurzamen. Ook zichzelf kon ze tot nu toe niet over die drempel tillen, en dus deed ze nog maar even niks. Maar het is tijd 'to put your money where your mouth is'. Haar eigen woning moet van het gas af. De komende maanden neemt ze ons in haar blog mee op weg naar een gasvrije woning.

Blog 1:

Het is zover, ik ga op reis naar een gasvrije woning. Waarom? Omdat ik de CO2-uitstoot van mijn woning wil verkleinen. Ik kook al elektrisch, maar verwarm nog met gas. Eerlijk gezegd wilde ik deze reis al eerder starten, maar ik heb het steeds voor me uit geschoven.

Als sociaal psycholoog en wetenschapper aan de TU Delft doe ik onderzoek naar hoe psychologische factoren duurzaam gedrag bepalen. Ik weet uit mijn eigen onderzoek hoe ‘opzien tegen gedoe’ duurzame investeringen kan belemmeren. En dat het voorkomt tijdens bepaalde fases: als je je bewust wordt dat je iets moet veranderen, het overwegen van opties en de uiteindelijke investeringsbeslissing. Ook weet ik hoe dat komt: gedoe is een microstressor en stress verlamt je. Zelf zie ik ook al een tijdje een aantal beren op de weg die ervoor zorgen dat ik geen actie onderneem, namelijk: 



Gebrek aan expertise


Ik weet niet welke techniek bij mijn woning past. Een warmtepomp? Of met de buren op een gezamenlijk warmtenet? Wie kan me dat vertellen? De gemeente, de provincie, het Rijk? Ik kijk er tegenop om dit uit te zoeken en voorzie dat het veel tijd gaat kosten. Dus stelde ik het uit.

Ervaringsverhalen gezocht

Heb jij plannen om jouw huis te verduurzamen maar weet je niet waar te beginnen? Of zit je er middenin en zie je door de bomen het bos niet meer?

30 woningen, 30 meningen

Ik weet niet of het appartement van het gas af kan als de buren niet willen. Ik zit in een VvE met zo’n 30 woningen. Ik kijk op tegen het gedoe dat gepaard gaat met het nemen van dit soort grote beslissingen met een grote groep. Dus wachtte ik er mee om dit te bespreken.

Het is een monument

De woning is onderdeel van een monumentaal pand en ik zie op tegen de administratieve rompslomp die gepaard gaat met eventuele verbouwingen aan een monument. Ik weet ook niet wie me daarbij kan helpen. Dus deed ik nog even niks.

Je huis verduurzamen, waar begin je?

Van het gas af in je koophuis: ‘We moesten het wiel zelf uitvinden’

Alies en Michiel verbouwden hun ‘energieslurpende’ jarendertighuis naar een nul-op-de-meter-woning. Op hulp van de gemeente konden ze daarbij niet rekenen.

Hoe gaan we dit betalen?

Hoe kan ik de stap naar gasvrij bekostigen? Kan de VvE dit betalen vanuit de reserves of moeten we per appartement betalen? Hoe duur is het eigenlijk? Is er subsidie mogelijk? Zo ja, bij welke instantie moet ik dan aankloppen: bij de gemeente, de provincie of het Rijk? Het aanvragen van subsidie kan soms lastig zijn en ik denk dat als ik dat voor de hele VvE moet doen het veel werk is. Dus verdiepte ik me er nog maar niet in.

Wie te vertrouwen?


Als we eenmaal een technische oplossing hebben gevonden die bij het huis past, en er is geld, kan ik dan wel een betrouwbare installateur vinden? Ik heb wat nare ervaringen gehad in mijn oude woning met klussen die slecht of niet werden afgerond. Ook zie ik op tegen een verbouwing in mijn huis vanwege de rommel en de overlast, zeker nu ik veel thuis werk door de covid-19 pandemie.

Maar als mensen mij vragen hoe je het beste om kunt gaan met gedoe, zeg ik altijd: breek je duurzaamheidsreis op in kortere tripjes. Identificeer waar je gedoe of andere barrières denkt te ervaren en breng deze in kaart. Probeer die barrières vervolgens één voor één op te heffen.

Het wordt tijd dat ik mijn eigen advies ter harte neem. Ik ga mijn beren op de weg te lijf!

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.