Steeds meer Nederlanders zijn zich ervan bewust dat er in de bloemensector veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Noraly (31) vindt dit een echte no-go en kweekt daarom bloemen op natuurvriendelijke wijze in haar pluktuin ‘Glitter Gladiool’ in Utrecht. We vroegen haar om tips hoe jij dit thuis ook kunt doen. “Begin bij het afkijken van andere tuinders, zo heb ik het ook geleerd.”

Noraly is dagelijks te vinden in haar pluktuin op het terrein van tuincentrum de Steck. Op het terrein worden ook biologische groente en fruit verbouwd en er is zelfs een egel-opvang te vinden. Bij pluktuinGlitter Gladiool kunnen mensen natuurvriendelijk gekweekte bloemen plukken. Dat is een tuin waar Noraly in samenwerking met de natuur, seizoensgebonden bloemen kweekt. Bezoekers kunnen, op basis van een abonnement, wekelijks zelf een boeketje bloemen komen plukken. Zo haal je een bosje bloemen in huis zonder bestrijdingsmiddelen.

“Natuurvriendelijk kweken is hetzelfde als biologisch, maar dan zonder officieel Skal-keurmerk. Het houdt eigenlijk in dat je seizoensgebonden, zonder kunstmest en uiteraard zonder gif kweekt”, legt Noraly uit. Om je te laten certificeren als biologisch kweker moet je een behoorlijke procedure door. “Je bent zo’n 2 jaar in omschakeling, waarbij wordt gekeken of je aan de voorwaarden voor biologische productie voldoet. Het kost behoorlijk wat geld. Dat maakt het niet zo aantrekkelijk.”

Noraly bezig in haar pluktuin de "Glitter Gladiool"

Biologisch gekweekte bloemen

Noraly merkt een groei in de vraag naar biologische bloemen en draagt met haar pluktuin bij aan het vergroten van het aanbod van schone bloemen. “Ik krijg steeds meer aanvragen van bruidsparen die met biologische bloemen willen werken op hun bruiloft”, vertelt ze. Nederlanders worden zich namelijk steeds bewuster van het gebruik van gif in de bloemenindustrie. Volgens onderzoek zou ruim 60 procent liever biologische bloemen kopen of krijgen. En 40 procent is bereid hier extra voor te betalen.

Volgens het onderzoek door onderzoeksbureau Verian, in opdracht van Natuur & Milieu, weet 83 procent van de Nederlanders niet bij welke bloemist in hun omgeving zij bloemen kunnen kopen zonder bestrijdingsmiddelen. Gelukkig kun je makkelijk zelf aan de slag met het kweken van natuurvriendelijke bloemen, vertelt Noraly. “Als je thuis kweekt, ga je de verbinding aan met de natuur.”

Alle bloemen worden op natuurvriendelijke wijze verzorgd

Zelf aan de slag? Noraly geeft 4 tips hoe jij zelf aan de slag kunt met het kweken van natuurvriendelijke bloemen en planten.

Tip 1: Verdiepen en observeren

Een goede start is om je te verdiepen in hoe de seizoenen in Nederland werken. “Bijvoorbeeld dat je weet waarom de meeste planten in de lente het beste kunnen ontkiemen en groeien, en dat je ze dus het beste kunt voorzaaien in maart. Vanaf dan is het lang genoeg licht buiten en zijn de dagen warm genoeg. Rond half mei kunnen vorstgevoelige planten naar buiten”, legt Noraly uit. “Het is ook goed om te weten wat kou doet met bloemen en dat dat bij elke soort anders werkt. Sommige soorten zoals Lathyrus, anemonen en korenbloem kunnen wel wat lichte vorst hebben.”

Daarnaast moet je veel aandacht geven aan je plantjes en bloemen ze goed observeren. “Ik zit vaak urenlang te staren naar mijn plantjes”, vertelt Noraly. Daar heeft misschien niet iedereen tijd voor maar door vaak te kijken, zie je wat er gebeurt en leer je nieuwe dingen. “Vraag je vooral af ‘waarom doet mijn bloem dit?’ of ‘welke kleur hebben de blaadjes en bloemen?’ Wanneer de blaadjes geel worden betekent het vaak dat de voeding in de aarde op is.”

Tip 2: Kijk af bij andere tuinders

Noraly’s tweede tip is om af te kijken bij andere tuinders bijvoorbeeld door net als haar online, via sociale media, op zoek te gaan naar tips. Maar je kan ook nog een stapje verder gaan. “Ik ben zelf als vrijwilliger begonnen bij een stadsmoestuin. Ik had hier zelf een klein moestuintje en ben op een gegeven moment ook als vrijwilliger een bloemen pluktuin begonnen. Ik deed dat één keer per week, maar daardoor leer je al heel veel in de praktijk.” Bij pluktuin Glitter Gladiool heeft Noraly ook wekelijks vrijwilligers rondlopen die haar helpen met de tuin.

Zaai in regeltjes

Tip 3: Zaai in regels

Wil je nu zelf in de tuin gaan planten? Daar is het nu, in april, de perfecte tijd voor, aldus Noraly. Omdat zij voor haar pluktuin heel veel tegelijk plant heeft ze een systeem om goed te herkennen wat een bloem uit een van haar zaadjes is. “Als je buiten direct in de grond gaat zaaien, is het handig om dat in regeltjes – rechte lijnen - te doen. Zo zie je precies wat jouw bloem en wat onkruid is.” Zo zorgt Noraly ervoor dat ze niet per ongeluk het verkeerde uit de grond haalt.

Tip 4: Gebruik de vensterbank

En haar laatste tip is voor mensen die geen tuin hebben. De vensterbank is een goede plek om planten te laten ontkiemen. “Zodra de bloemen en platen iets groter worden, moet je ze daar wel weghalen en wat kouder zetten, bijvoorbeeld in een onverwarmde kamer of schuur. Anders worden het snel slungelachtige plantjes.” Als kiemplanten te lang warm staan, kun je dat herkennen aan een lang nekje, legt Noraly uit. “Je ziet dat ze topzwaar worden en omvallen omdat ze niet sterk genoeg zijn. En dat willen we juist niet. Het liefst verplaats je de bloemen al na het ontkiemen, zodat ze langzaam en sterk groeien.”

Te snel gegroeide plantjes

Ben je benieuwd naar meer over Noraly, haar pluktuin of haar tips? Bekijk de onderstaande video:

Duurzame of biologische bloemen

Hoe haal je biologische bloemen in huis? 5 vragen over de bloementeelt

Weet jij het verschil tussen duurzame en biologische bloemen? Pointer beantwoordt 5 vragen over de bloemensector, waar steeds meer keurmerken te vinden zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Online content specialist

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.