In de kop van Noord-Holland zijn er te weinig huisartsen. Patiënten moeten leuren met hun zorgvragen, en kunnen soms nergens terecht. Dat is ook de ervaring van Iris Vos-van Duin als haar zoontje na een val een scheve neus heeft: er is in haar huisartsenpraktijk geen huisarts waar ze terecht kan. Wat moet ze doen? Wij willen weten welke gevolgen patiënten nu al voelen van het huisartsentekort.   

Als Iris Vos-van Duin haar zoontje moet ophalen van de buitenschoolse opvang omdat zijn neus scheef staat na een val, belt ze haar huisartsenpraktijk. Ze krijgt een assistente aan de lijn die vertelt dat er niemand op de praktijk zit en dat ze wordt teruggebeld. “Maar ja, zijn neus stond scheef, dus het leek me wel handig als dat werd opgepakt. Ik vroeg of ik vandaag, morgen of volgende week zou worden teruggebeld, maar de assistente zei dat ze dat echt niet wist.” Iris Vos-van Duin besluit maar naar de spoedeisende hulp in Den Helder te bellen, alhoewel dat natuurlijk niet de bedoeling is als de nood niet aan de man is. “Een beetje lachend zei de verpleegster ‘kom maar’, zo van, zo hebben we er de afgelopen tijd wel meer gehad.”

Oproep

Krijg jij net als Iris moeilijk toegang tot huisartsenzorg? Of houdt je huisarts ermee op en kun je je niet inschrijven bij een andere huisarts? Of ben je zelf huisarts en kan je geen opvolger vinden? Tip ons! We horen graag van patiënt én arts. 

Het voorval maakt Iris boos en angstig. “Ik ben ook gastouder en heb hier vier kinderen rondlopen. Als een van die kinderen wat krijgt, kan ik niemand benaderen daar.”

‘Af en toe zit er een zzp’er uit Amsterdam’

Er zijn meerdere dorpen in de kop van Noord-Holland waar een huisartsentekort is. Tot ongeveer 2 jaar geleden staat Iris tot volle tevredenheid bij een gewone huisartsenpraktijk ingeschreven. Maar die kan geen opvolger vinden. Inmiddels is de praktijk overgenomen door een commerciële partij. Maar ook die partij weet geen vaste huisarts te vinden voor het Noord-Hollandse dorp Anna Paulowna, waar Iris woont. “Ze zijn wel hard op zoek. Af en toe zit er eens een zzp’er uit Amsterdam, maar wanneer die er zit, weet niemand. Je moet geluk hebben, maar ik heb niet vaak geluk.” 

Huis- en straatarts Michelle van Tongerloo ziet meer en complexere zorgvragen

Huisartsen overbelast: ‘Ik kom krankzinnige situaties tegen’

Huis- en straatarts Michelle van Tongerloo ziet méér en complexere zorgvragen. Ze is dan ook totaal niet verbaasd dat driekwart van de huisartsen worstelt met stress.

Iris staat nog wel ingeschreven bij een huisartsenpraktijk, maar er zijn ook mensen die bijvoorbeeld verhuizen en zich dan nergens meer kunnen inschrijven omdat alle praktijken vol zitten. Waar kunnen die heen? Volgens een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) kan iedereen voor spoedzorg altijd terecht bij een andere praktijk als ‘passant’ of bij de huisartsenpost (die in avond-, nacht- en weekenduren open is). Het vervelende is dat je niet terecht kunt met zorgvragen die niet met spoed hoeven worden te beantwoord. 

Landelijk probleem

De LHV heeft onderzoek gedaan naar de omvang van het probleem. Nu speelt het tekort zich vooral af op plekken als Drenthe, Twente en de kop van Noord-Holland waar Iris woont. Maar al in 2023 krijgen veel meer regio’s last en als er niets gebeurt, speelt dit probleem in 2028 eigenlijk in alle regio’s, behalve in Amsterdam. 

‘We bellen maar niet meer’

Iris werd nooit teruggebeld door een dokter van haar praktijk maar krijgt uiteindelijk een telefoontje van een assistente. “Ik vertelde dat ik al naar de spoedeisende hulp was geweest. ‘Oh goddank’ zei de assistente. Nou, dat zegt ook al wat.” Iris belt vaak niet meer naar haar huisartsenpraktijk. “Een herhaalrecept lukt nog wel, via een bandje. Maar voor de rest, laat maar. We houden het vol tot het niet meer gaat en bellen dan maar ‘s avonds de huisartsenpost.”

Oproep

Herken jij het verhaal van Iris? Laat het ons weten. Of ben je huisarts en kun je ons meer vertellen over oorzaken en mogelijke oplossingen? Dan horen we graag van je.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.