‘Het herstellen van mijn huis is duurder dan de marktwaarde maar een fatsoenlijke opkoopregeling is er niet,’ reageert één van de Groningse huiseigenaren met aardbevingsschade. Vereniging Eigen Huis heeft onder bijna 7000 woningbezitters in het aardbevingsgebied in een representatieve peiling gevraagd hoe ze de toekomst zien. Opmerkelijk is dat 76% van de huiseigenaren negatief of zelfs zeer negatief is. ‘De aanpak van de problemen is willekeurig. De gewone huizenbezitters blijft zitten met de schade en de problemen van de gaswinning,’ zegt één van de teleurgestelde bewoners.
Groningse huizenbezitters verliezen het vertrouwen doordat de schadeafhandeling in vele gevallen jaren duurt, herstelwerkzaamheden aan hun huis niet worden uitgevoerd en er nog steeds geen duidelijkheid is hoe en of waardevermindering van hun woning wordt gecompenseerd.
Vertrouwen
Directeur Cindy van de Velde van Vereniging Eigen Huis is bezorgd over het afnemende vertrouwen van de bewoners. ‘In 2015 hebben we de woningbezitters dezelfde vraag voorgelegd. Toen was nog maar 38% negatief over de toekomst. Dit is buitengewoon zorgelijk. Het moet anders: de mensen moeten voorop staan. Mededogen en snelheid, daar ontbreekt het aan. Er wordt van alles bedacht aan plannen en regelingen, maar de mensen merken er nauwelijks wat van. Er is veel leed, mensen worden murw en moedeloos gemaakt. Geen wonder dat ze er niet meer in geloven. Nog maar 7 procent gelooft nog in de toekomst van het gebied. Dat is verschrikkelijk!'
Politiek
Volgens van de Velde is het hoog tijd voor een radicale omslag. ‘Politiek Den Haag moet zich de situatie aantrekken en meer regie pakken. De Eerste Kamer heeft onlangs de omgekeerde bewijslast voor aardbevingsschade aangenomen. Pak nu door en baseer hier de hele schadeafhandelingsprocedure op. Er moet een nieuwe schaderegeling komen, opgesteld door echt onafhankelijke deskundigen en met invloed van bewoners. Alleen als de mensen ook echt geholpen worden is er een kans dat ze weer in de toekomst gaan geloven.’
Wantrouwen
Het wantrouwen naar de overheid is één van de grootste problemen onder de bewoners. ‘Als de gaswinning stilgelegd moet worden, moet er bezuinigd worden. Dat is een boodschap die de politiek niet graag brengt, daar verlies je stemmen mee. Electoraal stelt het gaswinningsgebied niets voor. Ons laten stikken is de weg van de minste weerstand,’ zegt een bewoner. Een andere huizenbezitter schrijft:
‘Afgelopen jaren is weinig gedaan voor de bewoners, alles lijkt op tijd rekken.’