Een tool waarmee je in een oogopslag kunt zien wat iemand nodig heeft om gezonder te gaan leven. Ideaal, toch? Iris de Hoogh en haar collega’s van kennisinstituut TNO werken eraan. Voor ons onderzoek naar Overgewicht komen we met haar in contact.

Een leefstijlcoach in de basisverzekering is een begin om Nederlanders gezonder te laten leven, maar voor alles geldt: meten is weten. Ook als het op je gezondheid aankomt, vindt onderzoeker Iris de Hoogh. Daarom werkt ze bij kennisinstituut TNO aan een 360 graden-diagnosetool: voer gegevens in, klik op verwerken, en zorgverlener en patiënt zien in een oogopslag waar de belangrijkste aandachtspunten liggen qua gezondheid.

‘Iemand in de schuldsanering heeft andere prioriteiten’

‘Je moet een breed beeld hebben om te kunnen weten wat iemand nodig heeft om gezonder te gaan leven,’ legt De Hoogh uit. ‘Je kunt iemand die in de schuldsanering zit, bijvoorbeeld wel zeggen dat hij meer moet gaan bewegen, maar die persoon heeft toch echt andere prioriteiten. Dat moet eerst opgelost worden.’

Voor de diagnosetool van De Hoogh en collega’s, in eerste instantie gericht op type 2 diabetes (suikerziekte), zijn daarom allerlei gegevens nodig: over gedrag, mentale gezondheid, biologie en omgevingsfactoren. Deze data worden ingevuld door patiënt en zorgverlener. Daaruit volgt een profielwiel, een cirkel opgedeeld in vier kwadranten. Bolletjes geven aan hoe iemand scoort en met de aandachtspunten kunnen zorgverlener en patiënt dan aan de slag.

‘Iemand die in de schuldsanering zit, heeft echt andere prioriteiten dan sporten’

De tool is bijna af. In februari wordt er getest bij twee huisartsenpraktijken in de Stevenshofwijk in Leiden. De Hoogh: ‘Door deze test leren we meteen hoe onze aanpak kan werken in de dagelijkse praktijk. Bij de Stevenshof zijn voldoende patiënten met type 2 diabetes die heel graag willen deelnemen. Jarenlang hebben ze gedacht dat ze niet veel aan hun ziekte konden doen. Sommigen worden echt emotioneel van het vooruitzicht van de medicijnen af te kunnen komen.’

Meet vóór de aanmelding bij een leefstijlcoach

Zo’n uitgebreid assessment van iemands gezondheid zou eigenlijk vóór een aanmelding bij een leefstijlcoach moeten zitten, meent De Hoogh. ‘Je weet niet goed wat je aan het sturen bent als je geen helder inzicht hebt in iemand situatie.’ En dan is het maar de vraag of de behandeling wel effectief is: ‘Sommige mensen met diabetes denken dat frikandellen prima passen in een ‘laag koolhydraat dieet’. Anderen weten wel wat niet gezond is, maar ontberen motivatie. De één heeft vooral insulineresistentie in de lever, de ander weer problemen met de insulineproductie door de alvleesklier; bij al die dingen hoort een ander advies. Met de diagnosetool krijg je een totaalinzicht en kan iemand zelf ook zien waar de aandachtspunten zitten.’

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.