‘We hebben een slechte cv-ketel, mijn zoon durft nauwelijks meer te gaan slapen. Ik ben ten einde raad’, meldt een tipgever die zich beklaagt over zijn slecht onderhouden huurhuis.
Verouderde of slecht onderhouden cv-installaties, geisers en gaskachels kunnen koolmonoxidevergiftiging veroorzaken.
Stille sluipmoordenaar
Het onzichtbare, geurloze gas, dat bij onvolledige verbranding vrijkomt, wordt ook wel de ‘stille sluipmoordenaar’ genoemd. Inademing ervan kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en als je het langere tijd inademt, zelfs tot de dood.
Jaarlijks sterven er tientallen mensen aan koolstofmonoxidevergiftiging in Nederland en leidt het tot enkele honderden gewonden, volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Overigens zijn niet alleen oude, slecht onderhouden verwarmingsketels de boosdoener. Ook verouderde of gebrekkige afvoersystemen vormen een risico, evenals nieuwe ketels die slecht geïnstalleerd zijn.
‘Krankzinnig’
De tipgever vindt niet alleen de cv-ketel zorgwekkend, ook het vocht en de schimmels in zijn woning vindt hij problematisch.
We blijven meldingen doen bij de woningbouwstichting, maar tevergeefs
En de woningcorporatie doet er weinig aan: ‘We blijven meldingen doen bij de woningbouwstichting, maar tevergeefs.’
Schimmels en vocht in huis brengen de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zijn website: ‘Blootstelling aan vochtige woonomstandigheden of schimmel geeft een verhoogd risico op het ontstaan van astma, verergering van astma, luchtwegklachten en luchtweginfecties.’
De tipgever begrijpt niet waarom de verhuurder zijn woning niet opknapt. Terwijl de huur de laatste jaren alleen maar gestegen is. ‘Krankzinnig dat woningcorporaties de mensen in slecht onderhouden huizen laat wonen.’