In ons onderzoek ‘Van wie is de natuur?’ werden wij getipt door ruiter Willemijn Bouman die na de aanleg van een mountainbike-pad helemaal geen wild meer zag. Hoe is het in tijden van corona volgens haar in de natuur?

Willemijn is nog steeds veel in het bos te vinden, te paard op de ruiterpaden van het Roekelse bos bij Ede, onderdeel van de Veluwe. De afgelopen maanden is het bos volgens haar ontzettend veranderd. “Over het algemeen zie je geen groepen meer, je merkt echt dat mensen bezig zijn met afstand. Wel gezinnen met kinderen die uitgelaten moeten worden. Om 17:00 uur is alles weer doodstil. Dan is iedereen naar huis omdat er geen horeca open is”, vertelt ze telefonisch. Door de coronaregels is er een soort organische drukverdeling. “Het is anders druk. Vroeger in het weekend met mooi weer waren er bij de schaapskooi of bij een luchtshow van Defensie echt ontzettend veel mensen. Nu zijn die dagen er niet. Het is nu meer verspreid, mensen kunnen het nu natuurlijk beter regelen met werk. Er zijn drukke en rustige dagen, alles fluctueert en dat is heel apart.”

MTB-ers in coronatijd

Ook de snelle fietsers bewegen zich nu anders door het bos, vertelt Willemijn: “Wielrenners en mtb'ers rijden nu niet in groepen maar meer individueel en op afstand van elkaar. Dat scheelt een hoop geschreeuw en visuele ruis, pakjes in fluorescerende kleuren, dat door het bos raast.” Volgens Willemijn zijn er nog steeds fietsers die niet op hun tracks blijven en ook ruiterpadenbordjes negeren, ze krijgt het dan vaak met ze aan de stok. En ook sommige hondenuitlaters zijn volgens Willemijn ‘schandalig volk’: “Ze lieten jachthonden los lopen in een wildgebied, dus geen hondenlosloopgebied, waar nu veel jong wild is. Ik dreig dan met het nemen van een foto van ze om door te sturen aan de boswachter”, aldus Willemijn.

Veel meer afval in het bos

Alhoewel Willemijn positief is over de nieuwe drukte in het bos, is ze minder positief over hoe de mensen zich gedragen in het bos. “Er liggen echt overal papiertjes en zakdoekjes.” Mensen parkeren niet meer bij de horecagelegenheden op de Veluwe maar links en rechts op de periferie, en waar parkeerplaatsen nog open zijn. Ventwegen worden ook gebruikt en men komt door de kleine klaphekjes naar binnen. Iedereen ‘moet’ bij aankomst en er is geen toilet open. Volgens Willemijn betekent dit flinke overlast van toiletpapiertjes en witte gechloorde tissues in de hele rand van het bos. “Als je op een paard zit dan kijk je verder en zie je veel liggen. Ik heb ook luiers gezien.” Willemijn maakt zich zorgen om de natuur. “Dat afval komt in de natuur terecht, en blijft lang liggen. Het stapelt zich op en er zijn dieren die het opeten. Heel erg naar om te zien.”

Zie jij ook meer afval in de natuur tijdens deze quarantaine? Tip ons!

Meer wild zien

Een andere verandering is dat Willemijn weer meer wild ziet. “Je merkt dat ze weer dicht bij de ruiterpaden komen. De stukken waar ik ze altijd zag, voordat het MTB-pad werd aangelegd, daar zie ik ze nu weer”, vertelt ze. Maar Willemijn denkt dat dat ook kan komen doordat er deze periode minder wordt gejaagd en gezaagd in het bos vanwege het broedseizoen. Daarnaast is het ‘grote vertier’ er niet, zoals Willemijn het noemt. Denk aan safari’s van solexen, bierkarren en huifkarren, en zonsondergang- en fietsrondleidingen van Staatsbosbeheer.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief ‘Natuur en Milieu’.

Verwachting voor de zomer

De campings gaan per 1 juli weer open, bleek gister uit de persconferentie van premier Rutte. Willemijn verwacht dan ook veel drukte in het bos deze zomer. “Op het moment dat de horeca weer opengaat wordt het een hausse van heb ik jou daar. Iedereen heeft behoefte aan vakantie en vertier en buitenlandse vakanties zijn in het water gevallen.” Willemijn denkt dat de horeca flink wil verdienen en veel zal adverteren. “Ik hou mijn hart vast als de horeca weer open gaat, ook al is het de herfst of de winter. Het wordt dan een raar overspannen vakantieseizoen.”

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.