5 juni 2019

‘Ik kom nooit producten tegen van gerecycled plastic. Alleen grijze vuilniszakken’

Bekijk meer artikelen over: Klimaat en duurzaamheid Bekijk meer artikelen over: De plasticplaag

Maleisië gaat 3000 ton aan plastic terugsturen naar de landen van herkomst. De minister van Milieu, Yeo Bee Yi, zegt niet langer te tolereren dat Maleisië een dumpplek is voor afval van rijke landen. Yeo Bee Yi: ‘Mensen in ontwikkelde landen denken dat hun afval gerecycled wordt, ze weten niet dat het in werkelijkheid gedumpt wordt bij ons’, zei de minister op tv.

Volgens de berichtgeving gaat het om zestig containers met plastic afval afkomstig uit onder andere de Verenigde Staten, Canada, Australië en Frankrijk. We ontvangen na dit nieuws  een mail van Harm Rietbergen. Hij schrijft ons: 

‘Wat gebeurt er nu werkelijk met mijn verzamelde plastic? Je komt nooit producten tegen die van gerecycled plastic zijn gemaakt. (behalve grijze vuilniszakken). Sturen we het gewoon ergens anders heen? Dan kunnen we er net zo goed in Groningen scheuren in de bodem mee gaan vullen.’

Harm Rietbergen roept een interessante vraag op. Wat doen wij in Nederland met ons plastic? Hoeveel van ons ingezamelde plastic wordt gerecycled? En wat gebeurt er dan mee? Werk je in de afvalsector en kan je ons hier meer over vertellen? Tip ons!

Auteurs

O.J.

Odette Joosten

Verslaggever