Maleisië gaat 3000 ton aan plastic terugsturen naar de landen van herkomst. De minister van Milieu, Yeo Bee Yi, zegt niet langer te tolereren dat Maleisië een dumpplek is voor afval van rijke landen. Yeo Bee Yi: ‘Mensen in ontwikkelde landen denken dat hun afval gerecycled wordt, ze weten niet dat het in werkelijkheid gedumpt wordt bij ons’, zei de minister op tv.

Volgens de berichtgeving gaat het om zestig containers met plastic afval afkomstig uit onder andere de Verenigde Staten, Canada, Australië en Frankrijk. We ontvangen na dit nieuws een mail van Harm Rietbergen. Hij schrijft ons:

‘Wat gebeurt er nu werkelijk met mijn verzamelde plastic? Je komt nooit producten tegen die van gerecycled plastic zijn gemaakt. (behalve grijze vuilniszakken). Sturen we het gewoon ergens anders heen? Dan kunnen we er net zo goed in Groningen scheuren in de bodem mee gaan vullen.’

Harm Rietbergen roept een interessante vraag op. Wat doen wij in Nederland met ons plastic? Hoeveel van ons ingezamelde plastic wordt gerecycled? En wat gebeurt er dan mee? Werk je in de afvalsector en kan je ons hier meer over vertellen? Tip ons!

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.