Vaak zijn het kleine berichtjes in de lokale krant: de vondst van een afgeschoten edelhert in een bosgebied of een man opgepakt met een dozijn illegaal gevangen zeebaarzen. Vorige week werd ‘wildstroperij’ echter landelijk nieuws toen de Zuid-Limburgse politie een netwerk van stropers blootlegde. Pointer start een nieuw onderzoek: hoe goed beschermd zijn (bedreigde) diersoorten eigenlijk? 

Echt goed zicht op hoe vaak stroperij plaatsvindt is er niet. Er zijn talloze landeigenaren die elk hun eigen toezicht houden. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat ons weten dat er veelal achteraf wordt geconstateerd dat er iets illegaals heeft plaatsgevonden. Vorig jaar is er slechts tien keer een proces-verbaal opgemaakt en negen keer een waarschuwing uitgedeeld voor wildstroperij in de gebieden van Staatsbosbeheer. Datzelfde jaar werd er 77 keer achteraf geconstateerd dat er stropers actief waren op hun terreinen.

In Zuid-Limburg zorgden opvallend veel meldingen van stroperij ervoor dat de politie overging tot een grootschalig onderzoek. Volgens hen gaat het niet om individuele acties, maar nodigen verschillende stropers elkaar uit om op nachtelijke strooptochten te gaan. In Zuid-Limburg, maar ook op andere plekken in het land. De deelnemers zouden het volgens de politie vooral zien als een ‘uitdagende en spannende hobby’, zo meldden de Limburgse media. Een man uit Heerlen werd opgepakt en bij huiszoeking trof de politie onder andere jachtkleding en ingevroren vlees van reekalfjes aan.

Help ons verder in dit onderzoek

Is er voldoende toezicht of blijven er te veel illegale jachtpraktijken onder de radar? Hoe goed beschermd zijn diersoorten eigenlijk? Pointer start een nieuw onderzoek naar de jacht. Werk jij bijvoorbeeld als groene boa en kan je ons laten zien wat je allemaal tegenkomt in het bos of op het water? Of ben je jager en kan je ons meer vertellen over hoe je legaal je hobby kan uitoefenen? We horen graag je verhaal.