In zijn video 'Stop de lockdown', vertelt voormalig dj en tv-presentator Robert Jensen waarom de intelligente lockdown waar we nu inzitten totaal onnodig is. De video krijgt weerklank. Hij is meer dan 100.000 keer bekeken en begin deze week demonstreerde een groepje mensen in Den Haag met dezelfde boodschap. Heeft Jensen een punt? Wij checken zijn belangrijkste argumenten en stuiten op nogal wat onwaarheden.

Robert Jensen is al enige tijd niet meer op tv, maar online weet hij met zijn Youtube-video’s zo’n 150.000 kijkers per aflevering te trekken. In zo’n anderhalf jaar heeft hij ruim 90.000 volgers op het online videoplatform verzameld. Bijna dagelijks publiceert hij een nieuwe video voor zijn serie De Jensen Show. En daarvoor pakt hij het net iets anders aan dan we van hem gewend zijn op tv. Je krijgt geen interviews, geen Jan Paparazzi, maar alleen Robert Jensen die recht in de camera kijkt en zijn ongezouten mening geeft.

Hij wil niet langer politiek correct zijn, vertelt hij in een van zijn video’s. Hij zegt gewoon wat hij denkt en vindt. In de praktijk betekent dat: het verspreiden van controversiële opvattingen. Niet zelden over (internationale) politiek en media. Veel van zijn laatste video’s gaan over de coronacrisis.

Kom in opstand

Zo ook zijn video 'Stop de lockdown', waarin hij reageert op de persconferentie van 21 april. Premier Rutte maakte daarin de eerste versoepeling van de intelligente lockdown bekend. Basisscholen en de kinderopvang mogen na de meivakantie beperkt weer open. Voor Jensen gaat dit niet ver genoeg. De lockdown is volgens hem totaal onnodig. Het is nergens goed voor en zorgt alleen voor schade aan onze economie en persoonlijk leed. Daarom roept hij zijn kijkers op om in opstand te komen, onder meer door zijn 'Stop de lockdown' T-shirt te kopen. Wij checken de argumenten die hij gebruikt voor dit pleidooi. Scroll naar beneden om te zien wat klopt, wat niet en wat nog niet bewezen is.

Update Youtube verwijderde op dinsdag 12 mei 2020 de video ‘Stop de lockdown’ van Robert Jensen van haar platform. Dit gebeurde nadat diezelfde dag deze tweet van Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, trending werd op Twitter. Hierin schrijft Hoekstra dat hij graag hoort wat Jensen te zeggen heeft over onder meer COVID-19. Robert Jensen reageert hierop in een nieuwe Youtube video. Youtube is volgens hem de toekomst niet als het gaat om het zoeken en het vinden van de waarheid. De video staat sinds een paar dagen toch weer online, met de originele uploaddatum van 22 april en alle reacties die sindsdien zijn geplaatst.

knd-app

Eindstand

De argumenten waarmee Jensen het coronavirus onschuldiger wil doen laten lijken, houden geen stand. De Youtuber verwijst regelmatig naar officiële cijfers en onderzoeksrapporten, maar verbindt daar onjuiste conclusies aan. Maar hij is lang niet de enige. Zo publiceerde Ongehoord Nederland onlangs deze video met 28 onwaarheden. En zijn er over COVID-19 inmiddels ruim 250 onbetrouwbare nieuwsberichten verspreid op Twitter.

Jensen reageerde op onze bevindingen met deze Tweet: "PRACHTIG! De leugenaars van de staatsomroep hebben mij 'gefactcheckt'. Enige waar die ambtenaren mee komen is 'weten we nog niet' 'nog onbekend' en hun cijfers kloppen voor geen meter! Schoolkrant niveau! Ik sta 100% achter alles en ik heb en krijg gelijk!"

Zie jij online iets dat je niet helemaal vertrouwt? Vertel het ons, dan zoeken wij uit wat ervan klopt.

Makers

Journalist en online coördinator
Designer

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.