Volg hier de Amerikaanse verkiezingen

Heb je een goede tip of vertrouwelijke informatie?

Heb je een goede tip of vertrouwelijke informatie die je (anoniem) met ons wilt delen? Dat kan. Wij zorgen voor een veilige omgeving waarbinnen jouw identiteit en informatie alleen voor ons inzichtelijk zijn. Hieronder lees je de verschillende methoden om ons veilig en anoniem te bereiken.

Je kunt ons ook direct èn veilig een bericht sturen op pointer@kro-ncrv.nl.

tip

contact

Zo kun je ons veilig en anoniem bereiken

Signal

Signal is een gratis app voor Android-toestellen en iPhones waarmee je versleuteld kunt bellen of berichten, foto’s en video’s sturen. Dankzij de eind-tot-eind-encryptie zijn de gesprekken niet af te luisteren. Signal slaat alleen je telefoonnummer op wanneer je je registreert en noteert wanneer je voor het laatst actief was. Er wordt geen informatie opgeslagen over met wie je contact hebt. De app heeft ook de mogelijkheid om berichten automatisch na een bepaalde tijd te laten verwijderen. De berichten verdwijnen dan van de telefoon van de zender en ontvanger. Wil je anoniem berichten naar ons sturen, maak dan tijdelijk gebruik van een prepaid simkaart. Let op: telefoons en telefoonnummers zijn te traceren. Eindigt de mobiel in verkeerde handen, en weet die persoon je telefoon te ontgrendelen, dan kan hij of zij alsnog de berichten lezen.   

Ons telefoonnummer: 06 25 63 34 59 

E-mail 

Wil je ons veilig en anoniem mailen? Dat kan. De meest eenvoudige manier is via Protonmail. Deze dienst maakt gebruik van PGP om berichten te versleutelen. Het gemakkelijkst is als je zelf ook een (gratis) Protonmail-account neemt om ons een mail te sturen. De berichten zijn dan automatisch versleuteld, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Voordeel van Protonmail is ook dat je geen persoonlijke informatie hoeft in te vullen als je een account aanmaakt. Je kunt op die manier dus volledig anoniem en veilig contact met ons opnemen. Gebruik je al PGP, stuur ons dan een bericht om de publieke sleutels uit te wisselen. Je kan ons ook bereiken via ons tipformulier onder aan de pagina als je informatie minder gevoelig is. Dat is in ieder geval encrypted en daarmee ook beveiligd. 

Ons mailadres: pointer.kro-ncrv@protonmail.com 

Post 

Je kunt ons ook brieven en/of documenten versturen via post. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld papieren documenten met ons wilt delen. Dat kan redelijk anoniem door gebruik te maken van een publieke brievenbus (op het postkantoor hangen camera’s). Houd er wel rekening mee dat post langzaam is, dat pakketten soms kwijtraken en dat kwaadwillenden pakketten kunnen onderscheppen.

Adres:  KRO/NCRV t.n.v. Pointer. Postbus 200 | 1200 AE Hilversum

Bestanden delen 

Je kunt op een veilige manier en anoniem digitale bestanden met ons delen. Maak daarvoor gebruik van de gratis tool OnionShare, ontwikkeld door Micah Lee van de Freedom of the Press Foundation. Door gebruik te maken van het Tor-netwerk worden de bestanden versleuteld en via verschillende servers naar ons verzonden. De verzender is niet te achterhalen. Op de website van OnionShare kun je het programma downloaden. De bestanden die je via dit programma verzendt, worden niet in de cloud opgeslagen, maar rechtstreeks van jouw pc naar de onze gestuurd. Wanneer je de bestanden naar het programma sleept, maakt deze een unieke .onion link aan (een met een wachtwoord beveiligde tijdelijke website op het Tor-netwerk) die je naar ons kunt sturen (via Protonmail of Signal bijvoorbeeld). Nadat we de bestanden hebben ontvangen kan de link worden verwijderd en verdwijnen alle sporen van de verzending.  

Wil je volledig anoniem blijven, maak dan gebruik van een publiek wifi-netwerk en een apart besturingssysteem zoals Tails

Elke week de beste verhalen in je mailbox