Onze uitzending over de handel in plastic roept veel reacties op. Pawan Birla van handelaar Gemini laat ons weten dat ze vragen krijgen van hun klanten: wat is die baal die we in de reportage in hun magazijn zien nou precies? Gemini licht het graag nog even toe: “Het is gesorteerd groene lijst-afval dat door gemeenten is ingezameld. Dit mag gewoon geëxporteerd worden volgens de regels.”

In onze uitzending laten we zien dat er recyclebaar afval naar verre landen wordt geëxporteerd, omdat het sorteren daar goedkoper is dan in Europa. Dit is volledig legaal: wat Nederlandse recyclers niet kunnen of willen verwerken en voldoet aan de eisen, mag gewoon op de export. 

We mogen ook filmen bij Gemini in het magazijn, een grote handelaar in plastic die al meer dan 30 jaar bestaat en naar eigen zeggen per maand zo’n 6000 ton plastic uit Nederland en België de wereld over verscheept. Ze zijn een van de grootste handelaren in plastic wereldwijd met zo’n 400.000 ton aan handel per jaar en 27 kantoren over de hele wereld. 

Wel of niet recyclen?
In hun magazijn bij Antwerpen in de buurt verzamelen ze het plastic om het vervolgens naar recyclers binnen en buiten Europa te sturen. Als we er zijn, filmen we allerlei materiaal. Van topkwaliteit en van wat mindere kwaliteit, maar allemaal prima recyclebaar, legt de quality manager ons ter plekke uit. “Geen enkel probleem om te recyclen.”  

We leggen in de uitzending een foto ervan voor aan Jan-Bert Jonker van de Nederlandse recycler De Paauw. Zou hij het willen recyclen? Jonker zegt: “Als ik naar deze foto kijk, dan zie ik een gemengde huishoudelijke verpakking. Dit is iets in ieder geval waar wij niet aan beginnen. Omdat dit risicovol materiaal is. Het zou verontreinigd kunnen zijn. Er zouden productieresten in kunnen zitten. Daarmee kom je al snel in de problemen. Voor ons is dit een no go. Deze partij gaat bij ons in de verbranding.”

Waardevol materiaal
Birla van Gemini laat weten dat het waardevol materiaal is. “Een expert zal je vertellen dat dit een waarde heeft van 170 euro per ton. Dit is een baal high density polyethyleen-flessen die door het sortingsproces is geweest. Het is groene lijst-afval bedoeld voor recycling en geen gemengd huishoudelijk afval bedoeld voor verbranding.” Groene lijst-afval betekent dat het op de lijst staat van afvalproducten die zonder voorafgaande toestemming op een schip mag worden gezet naar bepaalde landen binnen en buiten Europa. Als er maar een contract is met een verwerker en een ingevuld formulier waarop staat wie de opdrachtgever, de vervoerder en de ontvanger zijn, en wat ermee gaat gebeuren.

De betreffende flessen, licht Birla toe, zijn ingezameld door een gemeentelijke afvalinzamelaar ergens in Europa, zoals PMD-inzameling (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken), en daarna gesorteerd. Birla: “Voor de duidelijkheid: als huishoudelijk afval bewerkt wordt in een industriële omgeving, bijvoorbeeld wordt gewassen of gesorteerd, dan verandert de status ervan. Dan wordt het groene lijst-afval.” 

OPROEP

Wij gaan verder met ons onderzoek naar plastic afval. Weet je meer over waar ons huishoudelijke afval terechtkomt nadat het gesorteerd is? Laat het ons weten!

Plastic afval over zee sturen is big business
25 min 37 s

De Indonesische Nina (13) ziet hoe op haar eiland Oost-Java plastic afval gedumpt en in de open lucht verbrand wordt. Bij die bergen plastic zit ook buitenlands afval. Nina vraagt zich af waarom westerse landen hun eigen afval niet verwerken, zodat haar eiland schoner blijft. Ook Nederland stuurt veel plastic de zeeën over voor recycling. Waarom doen we dat eigenlijk? Hoe kan het dat handelaren er geld aan verdienen? En wordt dat plastic afval daar ook daadwerkelijk op een goede manier gerecycled?

Makers