In de eerste YouTube-video van Pointer duikt presentator Jos in de wereld van de uitkleedtools. Op websites en via apps kan iedereen zomaar een normale, aangeklede foto omtoveren tot AI-gegenereerde naaktfoto. Wij vroegen jongeren op straat wat zij ervan zouden vinden als een foto van hen op deze manier gemanipuleerd zou worden.  

Uit het onderzoek van Pointer bleek dat het steeds makkelijker wordt om nepnaaktbeelden door middel van AI-tools te maken. Dit soort websites en apps zijn voor iedereen toegankelijk. Het kan dus gebeuren dat jouw Instagram-foto door een vreemde wordt aangepast tot nepnaaktfoto en verspreid wordt online.

We vroegen aan jongeren op straat of zij weten wat uitkleedtools zijn. “Ik denk apps waar je veilig naaktfoto’s met elkaar kunt delen. Of waar je naaktfoto’s kunt plaatsen, bijvoorbeeld om geld mee te verdienen”, zegt een van de jongeren die we spreken. Een ander denkt juist dat het gaat om een soort dating-app, zoals Tinder.

‘In eerste instantie schrik je’

Van alle jongeren die we spreken heeft, slechts één al eens eerder van de tools gehoord. “Ik heb gelezen dat er dan foto’s van iemand worden gebruikt en dan vragen ze aan AI of die de persoon kan uitkleden.” Omstanders reageren hier geschrokken op. “Dat vind ik wel raar. Dat je iemand naakt kan zien die je niet kent.”

250417-Influencers-uitkleedapps-Header.png

Nepnaaktfoto’s van minderjarige influencers verspreid op Telegram

Op Telegram worden nepnaaktbeelden van zeker 37 bekende Nederlandse en Vlaamse influencers verspreid.

Ook vroegen we wat zij zouden doen als dit hen overkomt. “Ik denk dat je in eerste instantie heel erg schrikt. Vooral als je weet dat je nooit een naaktfoto hebt gemaakt”, vertelt een van de jongeren. Zijn vriend voegt daaraan toe dat hij sowieso in zijn eigen netwerk zou laten weten dat hij niet op de foto’s te zien is. Een ander vindt het weer minder erg dan bij het verspreiden van echte naaktfoto’s. “Ik denk in ieder geval niet dat ik die emotionele beladenheid zo erg zou voelen. Omdat ik zelf weet dat het nep is.”

Melding maken

Als we vragen of jongeren een melding zullen doen, zijn de meningen verdeeld. “Ik denk dat je wel aangifte wil doen, maar ik denk ook dat het voor de politie lastig is om de maker te vinden.” En hoewel het niet bij iedereen direct opkwam, denkt een aantal jongeren wel aan het doen van een melding. “Rapporteren. Dat is het denk ik het enige dat je kan doen”.

Wil je weten wat jongeren vinden van deze uitkleedtools? Bekijk onze online-video hieronder:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Online content specialist

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.