27 maart 2020

Kantoorwerk na corona: Kunnen we wel anderhalve meter afstand houden van collega's?

Bekijk meer artikelen over: Werk en geld Bekijk meer artikelen over: Ziek door werk

Hoe de nabije toekomst is durft niemand te voorspellen maar er komt een moment dat zij die thuis moeten werken weer naar kantoor moeten. Maar durf je dat nog wel? Of maak je je zorgen over de hygiëne en dus je veiligheid?

De eerste week thuiswerken was even wennen maar de tweede week heb je hopelijk een manier gevonden die voor je werkt. Als het bevalt ben je blij want dat thuiswerken is nog niet voorbij. Volgende week zal iets meer duidelijk worden hoe lang het advies om thuis te werken blijft gelden. 

Heb je je al eens voorgesteld hoe die eerste dag terug op het werk zal zijn? Superleuk om collega’s weer te zien, misschien is de stemming uitgelaten, een speech van de baas en taart. Het zal ongetwijfeld een bijzondere dag zijn, eentje die misschien lijkt op de eerste dag na de vakantie, of na een sabbatical.

En dan. Dan zoekt je je plek op. Ineens schieten alle corona-adviezen die je hebt geïnternaliseerd door je hoofd: mijdt contact, geen handen, pas op voor gesnotter. Op straat kies je er inmiddels voor om bij een tegenligger de stoep te verlaten voor de straat. En in het smalle supermarktpad doe je een behendige pirouette om een ander die te dicht nadert de rug toe te keren. En daar zit je nu in een vol kantoor. 

Hoe vies is het toetsenbord?

Hoe schoon zijn die klinken van de deur, wie zat er aan je toetsenbord? Hoeveel mensen drukten al op de cappuccinoknop vanochtend? Hoe lang kan dat coronavirus nu overleven? Heeft de directie de schoonmakers goed geïnstrueerd? 

Ik weet ook niet hoe die eerste dagen gaan verlopen en of het leidt tot een nieuw idee over de kantoortuin. Maar wij horen dat graag van je. Is het mogelijk om anderhalve meter afstand te houden op je werk? We vragen jullie om ervaringen te delen. Dat mag ook met een videobericht. Ook deskundigen die weten van bacteriën, virussen en corona mogen kennis delen!