De uitspraak van het klachtinstituut Kifid over een Nederlander die in Amerika geboren werd, zit slecht in elkaar. Dat zei hoogleraar formeel belastingrecht en strafrechtadvocaat Guido de Bont zondagavond in Reporter Radio.
De geschillencommissie van Kifid oordeelde dat de man, Ronald Ariës (62), zich schuldig maakt aan belastingontduiking, omdat hij geen Amerikaans Burgerservicenummer aanvroeg en op de radio zei bang te zijn belasting te moeten betalen in de VS. Volgens professor De Bont is de argumentatie 'dun'.
"Als bang zijn al belastingontduiking is, kun je heel veel mensen opsluiten," zegt De Bont. Volgens hem is de uitspraak 'draconisch', omdat die 'gammel' in elkaar zit en grote consequenties heeft. Iemand die wordt beschuldigd van belastingontduiking kan door banken geweigerd worden als klant. Dat is ook precies wat Ariës is overkomen: de Regiobank waar hij bankiert, heeft aangekondigd al zijn rekeningen op te zeggen.
Daartegen heeft zijn advocaat, Ellen Timmer, inmiddels een kortgeding aangespannen. Behalve Regiobank is ook het Kifid gedaagd. Volgens mr. Timmer had het instituut geen strafrechtelijke termen in de uitspraak moeten opnemen en staan er feitelijke onjuistheden in de Kifid-uitspraak.
Het Klachteninstituut krijgt vaker kritiek. Deze week verscheen een periodiek onderzoek naar de geschillenbeslechter. De onderzoekers van SEO concluderen dat de onafhankelijkheid van Kifid is gewaarborgd, maar vinden dat de bescherming van consumenten beter kan. Ze pleiten ervoor dat de Geschillencommissie klachten van mensen breder gaat bekijken: "Daarbij zou overwogen kunnen worden dat het Kifid steevast nagaat of de klagende consument zorgvuldig door de financiële dienstverlener is behandeld; anders gezegd: of de financiële dienstverlener aan de op hem rustende zorgplicht jegens de consument heeft voldaan."
Dat sluit aan bij kritiek die zondag in Reporter Radio naar voren kwam.
Kijk hier de uitzending terug:
Klachten over het klachteninstituut