Sanneke woont in een sociale huurwoning, ze wil graag iets groters huren in de prijsklasse net boven de sociale huurgrens, alleen vindt ze niks betaalbaars. Dus blijft ze zitten waar ze zit. “Ik zou graag doorstromen alleen lukt dat niet.”

“Ik woon hier al 7 jaar”, zegt Sanneke over haar sociale huurwoning in Rijswijk. We spreken haar voor ons lopend onderzoek naar woonproblemen en sociale huur. “Inmiddels ben ik een partner en twee kinderen verder. We wonen samen op 60 vierkante meter en hebben twee slaapkamers. Het is heel knus, vroeger deden ze niet anders. Maar ik zou graag doorstromen naar een grotere woning, alleen lukt dat niet.”

Ben je dringend op zoek naar een betaalbare huurwoning?  

Ben je op zoek naar een sociale of middenhuurwoning en kun je niks vinden in Rijswijk, Zoetermeer, Delft, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Den Haag of een andere plek? Heb je het gevoel dat je muurvast zit in je huidige woning? Of verblijf je op tijdelijke adressen omdat je geen vast onderkomen hebt? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Muurvast

Sanneke zoekt een woning net boven de sociale huurgrens van ongeveer 750 euro, maar ze slaagt er niet iets in die prijsklasse te vinden. “We kijken naar particuliere huur maar dan zie ik woningen van 1.500 euro per maand. Absurd. Dat kunnen we echt niet betalen.” Dus blijven ze zitten waar ze nu zitten, in de hoop dat ze op een dag toch een geschikt onderkomen vinden met een extra slaapkamer. “Ik zou mijn woning graag vrijmaken voor iemand die dat echt nodig heeft. Maar dat lukt nu gewoon niet.”

Ik heb geen halve ton extra op mijn bankrekening staan om te kunnen overbieden.

Sanneke

Een huis kopen zou Sanneke misschien nog wel liever willen, maar dat lijkt vrijwel uitgesloten in deze overgekookte woningmarkt. “Ik heb geen halve ton extra op mijn bankrekening staan om te kunnen overbieden. Want dat is tegenwoordig wel wat je moet doen om een huis te krijgen.” Ze heeft het gevoel dat ze muurvast zit in de woning. “En in de tussentijd houden we een sociale huurwoning bezet. Ik denk dat op deze manier de wachtlijsten steeds verder gaan oplopen.”

Lange wachttijd voor sociale huur in Den Haag

Op zoek naar sociale huurwoning: ‘Het is wachten op het winnen van de loterij’

Dorien woont al jaren in een Haagse sociale huurwoning van 50 vierkante meter. Inmiddels heeft ze twee dochters en wil ze graag een woning met een extra slaapkamer. Maar ze...

Zoetermeer werd in de jaren 60 aangewezen als groeikern

Zoetermeer wordt ‘armer, dommer en ouder’ door woningnood

Steeds meer sociale huurwoningen worden door projectontwikkelaars gebouwd. Zij mogen deze woningen zelf verhuren, zonder rekening te houden met wachtlijsten of het regionale...

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Verslaggever / Redacteur