AI-apps die foto’s in naaktfoto’s veranderen, schrijnende wachtlijsten in de anorexiazorg en kerken die je rijkdom beloven. Het journalistieke onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV start een nieuw kanaal op YouTube. Presentator Jos de Groot duikt in onbekende werelden, gaat in gesprek met slachtoffers van het systeem en zoekt samen met deskundigen naar een uitweg of oplossing. De eerste aflevering op het YouTube-kanaal van Pointer is te zien op donderdag 24 april om 16.00 uur.
Het nieuwe kanaal op YouTube richt zich op jonge kijkers tussen de 25-35 jaar; jongeren die willen weten wat er speelt in hun omgeving. Hoe kan het dat mensen in de knel komen en niet worden geholpen?
Stel je voor: via social media ontvang je een naaktfoto van… jezelf. Die foto heb je nooit gemaakt, maar iemand anders heeft een bestaande foto van jou uitgekleed met een app die gebruik maakt van AI. In de eerste aflevering van Pointer spreekt Jos jonge vrouwen die dit meemaakten, traceert hij waar de foto’s rondgaan en onderzoekt hij hoe groot dit probleem is op scholen in het voortgezet onderwijs.
Aflevering 2 zet een vergrootglas op de soms dodelijke wachtlijsten voor anorexiazorg. Het was ‘code zwart’, zei toenmalig staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in 2021. Is er sindsdien iets verbeterd? In deze aflevering probeert Jos de complexiteit van de eetstoorniszorg te ontrafelen en gaat hij in gesprek met jonge mensen die hebben ervaren wat zo’n wachtlijst met je doet.
In aflevering 3 onderzoekt Jos een groeiende christelijke stroming: het welvaartsevangelie. Kerken onder invloed van het welvaartsevangelie, met vaak duizenden volgers op hun social media, beloven hun leden een gezond en rijk leven. Maar er zit een donker randje aan de belofte.
Jos de Groot was hiervoor het gezicht van Pointer Checkt waar hij uitzocht wat er klopt van claims die veel worden gedeeld op social media. “Met de lancering van het eigen YouTube-kanaal van Pointer gaat een langgekoesterde wens in vervulling,” zegt Jos. “We willen echt iets nieuws opbouwen. Stevige onderzoeksjournalistiek, dat is de kern. En die gaan we serieus, creatief, vlot en persoonlijk vertalen naar YouTube, waar we ons willen laten voeden door onze kijkers: wat willen zij tot op de bodem uitgezocht zien? Kom maar op.”
Ga naar het YouTube-kanaal van Pointer en abonneer je om niks te missen. En bekijk hier de trailer: