Afgelopen week werd bekend dat een groot deel van de konikpaarden in het Oostvaardersveld verplaatst wordt uit het gebied. Stichting Cynthia en Annemieke wil deze paarden graag overnemen. Eerder bezochten we het gebied met Annemieke van Straaten, één van de oprichters van de stichting.

Het Oostvaardersveld ligt bij het natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland. De konikpaarden in het Oostvaardersveld hebben een andere status dan de paarden in de Oostvaardersplassen. Het zijn tamme en ‘gehouden’ paarden, anders dan de wilde paarden in het natuurgebied. Er is onvoldoende voedsel voor de paarden en Staatsbosbeheer kon kiezen om bij te voeren of te verplaatsen. Voor het laatste is gekozen.

Staatsbosbeheer geeft aan de paarden te verhuizen naar een ander natuurgebied in Nederland, de precieze locatie is nog niet bekend gemaakt. Stichting Cynthia en Annemieke laat op haar Facebookpagina weten dat ze de dieren graag wil aankopen. Annemieke vertelt ons het voorstel bij Staatsbosbeheer neergelegd te hebben. Ze wil pas laten weten waar ze de paarden wil onderbrengen als ze een antwoord van Staatsbosbeheer heeft.

Oostvaardersplassen

Een aantal weken geleden zochten we Annemieke op in de Oostvaardersplassen. ‘Een jaar geleden was ik hier ook nog nooit geweest’, vertelt ze als we haar ontmoeten op een parkeerplaats met uitzicht over het gebied. In de verte zien we herten staan, en als we een stukje verder rijden zien we een kudde paarden.

Begin dit jaar bezocht Annemieke op uitnodiging van een vriend de Oostvaardersplassen, samen met Cynthia, die ze kent uit de paardenwereld. ‘Wat ik toen zag was verschrikkelijk, de paarden waren er ontzettend slecht aan toe. Als mijn eigen paarden er zo uit zouden zien dan zou de politie binnen de kortste keren bij mij op de stoep staan.’

Mediacampagne

Ze legt de paarden vast op beeld en binnen de kortste keren hebben duizenden mensen het filmpje bekeken. Inmiddels is er een stichting en een Facebookgroep met ruim 90.000 leden. Met het ingezamelde geld starten Cynthia en Annemieke een mediacampagne met onder andere een paginagrote advertentie in de Telegraaf. Ook nemen ze een reclamespotje met illusionist Hans Klok en olympisch kampioen Anky van Grunsven op.

De stichting is inmiddels een gestroomlijnde organisatie. In het gebied loopt altijd een fotograaf rond die verbonden is aan Cynthia en Annemieke, zodat er de hele dag wordt vastgelegd wat er in de Oostvaardersplassen gebeurt. ‘Ik hoorde dat er in het verleden ook wel eens ophef was over hoe de dieren behandeld werden in het gebied, maar dat de aandacht altijd minder werd naarmate de winter voorbij was. Dat wilde ik voorkomen’, vertelt Annemieke. Op de Facebookpagina verschijnen daarom de hele dag door berichten. Berichten van Annemieke en Cynthia zelf, én foto’s van de negen ‘razende reporters’ die in het gebied rondlopen.

‘Geen wilde natuur’

In berichten op Facebook spreekt Annemieke vaak rechtstreeks Staatsbosbeheer en de Flevolandse gedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie) aan, die over het gebied gaan. ‘Harold Hofstra, begin nou zo snel mogelijk met hooi voeren alsjeblieft’, en: ‘Staatsbosbeheer, ga die grote grazers nou hooi geven!’

We vragen haar waarom ze denkt dat zij het best weet hoe er met de dieren moet worden omgegaan. De Oostvaardersplassen is een beschermd natuurgebied, en ecologen hebben beleid gemaakt waarbij volgens hen het gebied het beste gebaat is. Waarom denkt Annemieke dat de leidinggevenden van het gebied naar háár moeten luisteren, en niet naar de ecologen? ‘Ik stel niet dat ik verstand heb van natuur, maar ik weet wel hoe je voor dieren moet zorgen. De dieren die hier staan worden zwaar verwaarloosd. Er wordt gedaan alsof dit allemaal maar wilde natuur is, maar dat vind ik helemaal niet. Het is een afgesloten gebied, de dieren die hier staan kunnen nergens anders heen. Ze staan opgesloten in een dierentuin zonder voedsel.’

Verplaatsing

Met de verplaatsing van de paarden in het Oostvaardersveld is Annemieke nog niet tevreden. Ze vindt dat alle heckrunderen en konikpaarden moeten verdwijnen uit het gebied, ook de dieren die in het andere deel van de Oostvaardersplassengebied staan. Alleen 500 herten kunnen volgends de stichting blijven. Om dat te bereiken is de stichting een rechtszaak begonnen tegen provincie Flevoland, Staatsbosbeheer en de Staat der Nederlanden. Op de korte termijn vindt ze dat er bijgevoerd moet worden.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.