De woningnood aanpakken: het lijkt een prioriteit van veel politieke partijen, zo bleek tijdens de afgelopen verkiezingen. Maar de woningnood is niet zomaar opgelost, volgens hoogleraar Peter Boelhouwer. “Ik word er moedeloos van”, zegt docent Maike die al jarenlang op zoek is naar een betaalbare koopwoning in Utrecht. 

“Het is een hopeloze huizenjacht." Voor ons lopend onderzoek naar de woningnood komen we in contact met Maike, die met haar twee kinderen in Utrecht woont. Ze is op zoek naar een betaalbare koopwoning in de stad, een zoektocht die tot nu toe weinig resultaat oplevert en haar af en toe moedeloos maakt.

Ben je op zoek naar een betaalbare woning in Utrecht of een andere stad?  

Ben je op zoek naar een betaalbare woning in Utrecht of een andere stad, maar lukt het je niet deze te vinden? Ben je bijvoorbeeld een starter op de woningmarkt, en woon je nog (steeds) bij je ouders? Of ben je misschien net gescheiden en zoek je (acuut) een betaalbaar onderkomen? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

En hoewel veel politieke partijen de woningnood hoog op hun verkiezingsagenda plaatsten, lijkt die woningnood voorlopig nog niet te zijn opgelost, denkt Peter Boelhouwer, hoogleraar housing systems (TU Delft). Volgens hem daalt het aantal bouwvergunningen nog steeds. En dat terwijl Nederland met een tekort van meer dan 330 duizend woningen kampt.



Met name starters, gescheiden mensen, ouderen of mensen met een
acute woonvraag zitten knel. Veel huizen in de stad zijn onbetaalbaar voor de midden- en lagere inkomens. Zo ook voor Maike.

Woningnood

Hanneke kon geen betaalbare woning vinden in Utrecht: ‘Je wordt er boos van’

Maike: “Vijf jaar geleden ben ik gescheiden. Daar sta je dan, met twee kinderen. Op zoek naar een nieuwe woning. Voor sociale huur verdien ik teveel, op de particuliere markt kom ik er bijna niet tussen. Ik woonde in een koophuis, niet ver van het centrum. Nu wil ik graag weer iets kopen. Huur betalen voelt toch een beetje als weggegooid geld elke maand. Maar er is bijna geen betaalbare woning te vinden in Utrecht. Er wordt dik overboden en betaalbare woningen zijn gelijk weg. Het is niet te doen. Gelukkig vond ik een huurflat in Tuindorp-Oost.

Ik ben gebonden aan Utrecht. Ik werk als docent beeldende vorming op twee basisscholen in de stad. Mijn ex woont ook in de stad, mijn kinderen zitten hier op school. Mijn vrienden binden me ook. Ik woon hier al sinds 1992, het voelt als mijn stad.

Ik wil best naar buiten verhuizen: Bilthoven, Maarssen, Maarssenbroek of Leidsche Rijn. Vroeger dacht ik bij die laatste Vinex-wijk: ‘Daar wil ik nog niet dood gevonden worden. Nu zie ik dat als kans en goede investering. Ook als zzp’er zijnde, voor mijn pensioen later. Maar juist ook die koopwoningen zijn gelijk weg.

Vaak gaat het om piepkleine gezinswoningen die dan ook nog eens godsgruwelijk duur zijn

Maike

Naar nieuwbouwprojecten in de stad kijk ik zeker ook. Maar vaak gaat het om piepkleine gezinswoningen die dan ook nog eens godsgruwelijk duur zijn.

Toevallig belde ik zojuist met mijn makelaar. Haar reactie was bedroevend. Woningen in mijn prijsklasse tot vier ton zijn er nauwelijks, en worden waarschijnlijk niet bijgebouwd de komende tijd. Eigenlijk moet ik naar goedkopere woningen gaan kijken, aangezien het in deze prijsklasse normaal is dat mensen met tiendduizenden euro’s overbieden op de vraagprijs. Dat geld moet je dan maar net hebben.

Makers

Verslaggever

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.