Terwijl sommige daklozen tot voor kort een logeeradres hadden bij familie of vrienden, kloppen bankslapers tijdens de coronacrisis steeds vaker aan bij de noodopvang voor daklozen, zo meldt de brancheorganisatie van de daklozenopvang Valente. Maar die opvang is niet altijd veilig: “Veel slaapplekken zijn helemaal niet ‘coronaproof’."

“Bankslapers die verkouden zijn of hoesten, zijn steeds minder welkom op hun logeeradres. Die kloppen nu bij ons aan”, zegt Reina Dijksterhuis, communicatieadviseur bij het Leger des Heils. “Waar ze voorheen vaak terechtkonden in hun eigen netwerk, zien we dat er steeds meer bankslapers naar de opvang komen.”



‘Grote zorg’

Tot voor kort zag Dijksterhuis juist weinig bankslapers in de opvang. Dit omdat deze groep vaak inwoonde bij familie, logeerde bij vrienden of bivakkeerde in tuinhuisjes. Maar door de coronacrisis lijkt daar verandering in te komen.

“Er is grote zorg dat er nu steeds meer mensen in de opvang komen”, zegt Esmé Wiegman, directeur van Valente, de landelijke branchevereniging van maatschappelijke organisaties voor onder andere daklozen, waar ook het Leger des Heils lid van is.

Exacte cijfers heeft Wiegman niet, maar: “We krijgen signalen dat meer bankslapers zich melden bij de opvang.” Veel opvangcentra voor daklozen zaten voor de coronacrisis al bomvol. Door de toename van het aantal daklozen konden gemeenten mensen niet altijd een dak boven het hoofd bieden.

De situatie is nijpend, omdat veel slaapplekken helemaal niet 'coronaproof' zijn.

Esmé Wiegman, directeur Valente

Ondanks de gesignaleerde toename van het aantal bankslapers dat zich meldt bij de noodopvang wordt het volgens Wiegman niet per se voller in de opvanglocaties. Want sommige daklozen mijden in tijden van corona de opvang juist uit angst het virus daar op te lopen. “Maar”, zo waarschuwt Wiegman, “de situatie is nijpend, omdat veel slaapplekken helemaal niet coronaproof zijn. Er wordt op dit moment hard gewerkt om het aantal locaties met slaapplekken uit te breiden, zodat er geen sprake meer is van grote aantallen mensen in bedden dicht op elkaar op slaapzalen in de nachtopvang.”



16 duizend economisch daklozen

Veel bankslapers zijn economisch daklozen, mensen zonder ernstige verslavingsproblematiek of zware psychische aandoeningen die geen (betaalbare) woning kunnen vinden na bijvoorbeeld een echtscheiding of een faillissement van het eigen bedrijf.

Nederland telt naar schatting 16 duizend economisch daklozen van de in totaal 40 duizend dak- en thuislozen, een aantal dat in tien jaar tijd verdubbeld is. Volgens Valente groeit de groep economisch daklozen mede onder invloed van de woningnood en het gebrek aan betaalbare woningen.



Om deze mensen tijdens de virusuitbraak van Covid-19 een veilig onderdak te bieden, dringt Valente aan bij gemeenten om te kijken naar andere ruimtes om thuislozen op te vangen, zoals hotels, sporthallen of panden die leegstaan. “Het moeten locaties zijn waar mensen ook overdag naar binnen kunnen, waar bijvoorbeeld een maaltijdvoorziening is. Daar gaan we nu mee aan de slag.”



Oproep: bankslapers gezocht

Heb je momenteel geen woning? Kun je door de hoge woningnood geen betaalbaar huis vinden? Ben je economisch hard geraakt door coronacrisis? Moet je misschien noodgedwongen aankloppen bij de opvang voor daklozen? Meld het ons via het formulier hieronder. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Makers

Verslaggever

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.