Meervoudig beperkte kinderen worden niet zieker van het coronavirus dan van een ander luchtwegvirus, zegt Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). De kinderarts reageert daarmee op de zorgen die er bij veel ouders met een zorgintensief kind zijn. Ook is er volgens hem voor kinderen in coronatijd voldoende capaciteit op de kinder-IC’s. 

Kinderen kunnen wel ziek worden door het coronavirus, legt Illy uit. “Maar dat blijft meestal beperkt tot een verkoudheid, soms hoesten en wat koorts. Het is ook echt heel zelden dat kinderen zo ziek worden dat ze naar het ziekenhuis moeten. En als ze moeten worden opgenomen, dan is dat vaak van korte duur.” Voor kinderen met een meervoudige beperking geldt volgens Illy ook dat het ziekteverloop vaak niet anders is dan bij een ‘normale’ verkoudheid. Wel kunnen kinderen het virus overdragen. “Dus aan alle ouders: niet naar opa en oma als het kindje een klein beetje snotterig is."

Cijfers RIVM

Uit de meest recente cijfers van het RIVM blijkt dat tot nu toe 56 kinderen onder de 20 zijn opgenomen in het ziekenhuis met het coronavirus. 30 kinderen waren jonger dan 5 jaar. Er zijn geen kinderen in Nederland overleden aan het coronavirus. Bron: Epidemiologische situatie COVID-19 in Nederland, 9 april.

Zelfquarantaine

Nu scholen en dagopvang dicht zijn komt veel zorg op de ouders van kwetsbare kinderen zelf neer. In sommige gevallen kiezen ze er – om besmetting met corona te voorkomen – voor om verpleegkundigen en andere hulp buiten de deur te houden. Deze zelfquarantaine is gezien de effecten van het virus op kinderen volgens Illy niet nodig én niet in het belang van de kinderen. “Ik wil dat eigenlijk heel erg ontraden. Er is wellicht een hele kleine groep voor wie dat nodig is, dan hebben we het over kinderen met hele ernstige afweerstoornissen. Die kinderen en hun ouders worden persoonlijk benaderd door hun behandelend kinderarts, maar voor de allergrootste groep is het echt niet aan de orde.”

Maar het is niet alleen het coronavirus waar ouders van zorg-intensieve kinderen zich zorgen over maken. Want sommige van deze kinderen komen vaak met een ‘gewone’ verkoudheid al in het ziekenhuis of op de intensive care terecht. Nieuwsberichten over ‘zwarte scenario’s’ en een gesloten kinderafdeling in het ziekenhuis Bernhoven maakt dat deze ouders vrezen voor de toekomst. Wat gebeurt er als de ziekenhuizen zo vol liggen met coronapatiënten en er keuzes gemaakt moeten worden? Moeder van de vijfjarige Madelinde, Anke Lutke, vertelt ons eerder in ons onderzoek dat ze hier niet gerust op is.

Zwarte scenario

Kinderarts Illy snapt de zorg van ouders zoals Anke, maar wil hen vooral ook geruststellen. “We hebben in Nederland zeven kinder-IC’s en die hebben allemaal nog dezelfde capaciteit als vóór de coronacrisis, daar is niets in veranderd. Dus ouders kunnen erop vertrouwen dat als er een reden is voor een opname op een kinder-IC, die opname gewoon kan plaatsvinden. Als een kind vóór deze coronaellende op een intensive care zou komen, dan gaat dat ook nu gewoon gebeuren, ook in dat zwarte scenario.

“We zijn gewoon open”

De kinderarts ziet dat ouders het ziekenhuis in deze tijd ook mijden en roept ouders op dat niet te doen. “Natuurlijk is een deel van het ziekenhuis in de ban van corona, maar we regelen het zo dat ouders en kinderen niet het gevaar lopen om besmet te raken. De kinderafdeling van het ziekenhuis is gewoon open, dus als het nodig is om een kind te zien dan zien wij een kind gewoon. In heel Nederland, Brabant, Groningen, overal.”

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.