Bij 97 grote zorgbedrijven is in 2017 ruim vijftig miljoen euro aan winst gemaakt. Dat komt neer op een gemiddeld winstpercentage van 21 procent, met uitschieters naar ruim 65 procent. Dat is ver boven de gangbare winstpercentages van twee á drie procent die gelden in deze sector.

 

Dat blijkt uit een analyse van jaarcijfers door Reporter Radio, Pointer en Follow The Money van de jaarrekeningen van 1.959 grote zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg.

“Een normale zorgaanbieder kan deze diensten leveren met ongeveer twee tot drie procent winst. Is dat hoger, dan is er iets niet in orde”, zegt Aad de Groot, voorzitter van de raad van bestuur van DSW.

De winst bij de 97 bedrijven is opmerkelijk, omdat die niet te verklaren is door incidentele stijgingen van inkomsten, zoals de verkoop van een bedrijfsonderdeel of een subsidie. Hoogleraren Jeroen Suijs en Harrie Verbon houden rekening met de mogelijkheid dat de hoge winsten zijn veroorzaakt doordat de gedeclareerde zorg niet volledig is geleverd. Dat betekent dat de winsten van deze bedrijven misschien niet altijd rechtmatig tot stand zijn gekomen.

In 46 gevallen is de winst ook uitgekeerd. Dat betekent dat aandeelhouders van deze zorgbedrijven in 2017 voor 21,8 miljoen euro aan zichzelf hebben uitgekeerd. In het meest extreme geval keerde Faveo Zorg uit Rotterdam zelfs 5,1 miljoen euro aan dividend uit. Dit geld - afkomstig uit zorgpremies en belastinggeld - wordt dus niet aan zorg besteed.

"Geld dat is bedoeld voor de zorg, moet ook besteed worden aan de zorg”, reageert het ministerie van VWS op het onderzoek. Nog voor de zomer presenteert het kabinet ‘verschillende maatregelen om excessen tegen te gaan’. Daaronder vallen onder meer strengere eisen aan de toetreding van nieuwe zorgaanbieders en het aanpakken van constructies waarmee moedwillig de Wet Normering Topinkomens wordt ontweken.

Woensdag 26 juni diende een kort geding, aangespannen door Thuiszorg Naborgh B.V. tegen de KRO-NCRV en Follow The Money om publicatie van de uitzendingen te voorkomen. Diezelfde middag deed de rechter uitspraak waarin KRO-NCRV en Follow The Money in het gelijk werden gesteld.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.