16 maart 2020

Minister: “Wij kregen geen signalen dat onze koffiebekers niet gerecycled werden”

Bekijk meer artikelen over: Klimaat en duurzaamheid Bekijk meer artikelen over: De plasticplaag

Afvalverwerkers houden zich niet aan hun contract door koffiebekers van de overheid niet te recyclen maar te verbranden. Dit antwoordt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag op Kamervragen van GroenLinks, de SP en D66. De minister wil zelf graag het goede voorbeeld geven over hoe om te gaan met plastic verpakkingen, maar: “Dat we er nog niet zijn, toont het onderzoek van De Monitor aan.”

Afvalverwerkers hebben het afgelopen jaar geen signalen afgegeven dat de bekers niet gerecycled zouden kunnen worden, los van een algemeen aandachtspunt dat de koffiebekers niet te zeer vervuild mogen zijn, schrijft de minister in antwoord op de Kamervragen na onze uitzending over Bioplastic. Hij was dus niet op de hoogte van het feit dat de bekers verbrand werden. 

Ambtenaren moeten beter scheiden
“Op dit moment is er contact met de contractpartner over de ontstane situatie”, meldt de minister. En zijn ze bezig met het onderzoeken van de beste oplossing. “Voor de toekomst worden hergebruik van systemen, andere technieken en ook alternatieve materialen onderzocht op potentie en haalbaarheid.” 

Ook de ambtenaren zullen beter hun best moeten gaan doen op het scheiden van hun rotzooi, meent de minister, want: “Hetzelfde geldt voor een verbetering in de interne voorlichting aan medewerkers ten aanzien van afvalscheiding.” 

‘Rijk moet goede voorbeeld geven met plastic’

De minister vindt het belangrijk dat het Rijk het goede voorbeeld geeft over hoe om te gaan met plastic verpakkingen en consumptiegoederen, en "koerst daarom af op nieuwe afvalcontracten per 2021". Ook wil hij "verdergaande innovaties" om verspilling en afval verder terug te dringen.

Lees hier de volledige antwoorden van de minister. En kijk hier onze uitzending over composteerbare producten terug

Auteurs

K.G.

Karen Geurtsen

Redacteur