Voor ons onderzoek Exotische woekerplanten spreken we meerdere huizenkopers die een tuin erven vol Japanse duizendknoop. Een onaangename verrassing omdat vooral oude funderingen kwetsbaar zijn voor deze invasieve exoot en de bestrijding veel tijd en geld kost. Kun je juridische stappen ondernemen? 

De Japanse duizendknoop staat op nummer 1 als het gaat om vervelende woekerexoten. Het is een bamboe-achtige soort die de kleinste kiertjes in asfalt en beton weet te vinden en onder de juiste omstandigheden wel 10 centimeter per dag kan groeien. Gemeente Amsterdam heeft 8,3 miljoen euro uitgetrokken voor professionele bestrijding, en onder meer terreinbeheerders als Prorail en de Rotterdamse Haven onderzoeken mogelijke bestrijdingsmiddelen. Want dé manier om ‘m te bestrijden is er niet. Ook niet voor de achtertuin.

Japanse duizendknoop

Afgelopen januari kochten Myrthe van Cranenburgh en haar partner een prachtige villa in het Zuid-Hollandse Ouddorp. Het was altijd al een droom geweest om een eigen B&B te beginnen. Toen Myrthe in het voorjaar wat hardnekkig onkruid tegenkwam gingen de alarmbellen nog niet rinkelen. Maar toen ze kort daarna een krantenartikel over een ‘horrorplant’ las, wist ze gelijk dat dat het plantje was in haar tuin. “Toen pas viel het kwartje”, vertelt Myrthe.

Bekijk hier de korte online docu die we over Myrthe maakten.

De afgelopen maanden besteedde Myrthe gemiddeld 4 uur per week aan het uittrekken van de woekerplant. Daarnaast schakelde ze een hovenier in. Inmiddels werkt ze ongeveer een uur per week aan de bestrijding, maar de plant is nog allesbehalve weg. Myrthe: “de afgelopen 2 weken had ik even geen zin, maar dan staat het gelijk weer helemaal vol.”

Oproep

Heb jij last van de Japanse duizendknoop? Of ben je professional en heb je met de woekerplant te maken? Tip ons!

Verborgen gebrek?

We zijn nieuwsgierig of dit een zogenaamd ‘verborgen gebrek’ is, iets aan je koophuis dat niet in orde is, maar dat je voor de overdracht niet had kunnen weten. We spreken Edwin van Jaarsveld, jurist bij de website www.verborgen-gebreken.net. Bij een verborgen gebrek gaat het erom of het nog mogelijk is om de woning ‘normaal’ te gebruiken. “Dat hangt bijvoorbeeld af van hoe dicht de plant bij de woning wordt geconstateerd en hoe erg ‘ie woekert”, vertelt Van Jaarsveld telefonisch. Maar ook de tuin zou je normaal moeten kunnen gebruiken. Van Jaarsveld dicht Myrthe goede kansen toe als ze juridische stappen zou ondernemen: “Vier uur per week plus een tuinman in dienst nemen, dat is geen normaal gebruik van de tuin, je kan niet verwachten dat mensen zoveel tijd aan één woekerplant besteden.”

Rechten en plichten

Je kan de verkoper van je woning aansprakelijk stellen voor een gebrek, zoals een lekkage of slechte fundering, maar de situatie moet dan wel aan twee eisen voldoen. Door het gebrek kan je de woning niet normaal gebruiken, of als de verkoper ten onrechte een wezenlijk gebrek niet heeft gemeld. Als verkoper heb je een verplichting om te informeren. Als koper heb je een onderzoeksplicht: je moet onderzoeken of er problemen zijn.

En ook echt ‘verborgen’?

Maar wat nu als de tuin al zichtbaar overwoekerd was toen je het huis bezichtigde? Had je het als koper dan niet gewoon moeten weten dat je met een invasieve exoot te maken hebt? We vragen bouwrechtjurist Regina Koning hoe belangrijk dit aspect is. “Het is een slippery slope”, vertelt Koning. Een verkoper heeft een verplichting om te informeren, maar een koper heeft de verplichting om te onderzoeken, bijvoorbeeld door ernaar te vragen. Koning: “Het is een minder zware verplichting voor een particulier, dan voor een particulier die zich laat bijstaan door een makelaar, een professional.”

Grond met duizendknoop op nieuwbouwlocatie

Nieuwbouwhuis gekocht met horrorplant op het bouwterrein? Dit kan je doen

Nieuwbouwhuis met Japanse duizendknoop in de grond: een gang naar de rechter kan lonen.

Zowel Van Jaarsveld als Koning kennen nog geen zaak in Nederland waarbij iemand vanwege de Japanse duizendknoop naar de rechter is gestapt. Edwin van Jaarsveld: “Het zou interessant zijn om een proefprocedure te beginnen.” In zo’n zogenaamde proefprocedure is de uitspraak richtinggevend in de zaken die volgen. Want op dit moment is er nog geen lijn in de rechtspraak volgens Regina Koning. Bij bijvoorbeeld bodemvervuiling is het al veel meer uitgekristalliseerd: daar is aandacht voor in het aankoopproces. De rechtspraak rondom de Japanse duizendknoop staat volgens haar nog in de kinderschoenen. Toch zou Koning mensen aanraden naar de rechter te stappen. Koning: “Ik kan me voorstellen dat de rechter een woekeraar als de duizendknoop als een verborgen gebrek bestempelt, in het geval de koper dit niet had kunnen weten. De informatieplicht van de verkoper en de onderzoeksplicht van de koper spelen daarbij een belangrijke rol.”

Exotische woekerplanten Japanse duizendknoop en Reuzenberenklauw

Bioloog: bestrijding woekerplanten niet altijd zinvol, laat natuur zélf zijn werk doen

We moeten exotische woekerplanten niet overal bestrijden, maar juist vaker uit laten woekeren.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers