Wims leven wordt twee keer overschaduwd door kanker: zowel zijn vrouw als kind overlijden aan de ziekte. Zodra hij besluit om zich in te schrijven op een datingwebsite, voelt hij direct een klik met Lea uit Dedemsvaart, die net borstkanker heeft gehad. Althans, dat beweert ze. Jaren later en 2.500 euro lichter ontdekt hij dat het om een nepprofiel gaat.

"Alleen zijn vind ik maar niets", zegt Wim (niet zijn echte naam). In 2013 schrijft hij zich in voor een datingwebsite en komt hij een vrouw tegen genaamd Lea. Ze is net borstkankervrij en dat raakt een gevoelige snaar bij Wim. Zijn vrouw en kind zijn hadden ook kanker en zijn hieraan overleden. Hij besluit een berichtje te sturen en het is gelijk raak. "Wat fijn dat er ook nog normale reacties zijn", reageert Lea.

Strooigoed Lea

Haar man heeft haar tijdens het ziekteproces verlaten. En omdat ze niet te snel wil gaan, besluiten Wim en Lea het rustig aan te doen. Beide vijftigers nemen de tijd om elkaar via chatberichten te leren kennen. Ondertussen zet Lea telkens de deur op een kiertje om na verloop van tijd toch een keer een afspraak te maken. Op de site betaal je per verzonden bericht, dus het gesprek loopt al snel in de papieren. Maar na een jaar chatten en geen enkele afspraak bekruipt Wim het gevoel dat er iets vreemds aan de hand is.

"Op een gegeven ogenblik ben je 2.500 euro verder. Dit wordt nooit meer wat. Die vrouw heeft vreselijke problemen ofzo." Hij kapt het contact af zonder er verder iets achter te zoeken. Totdat in 2016 bekend wordt dat honderden Nederlandse datingsites vol staan met nepprofielen. Ineens dringt het tot hem door dat hij is opgelicht. "Het duurde enorm lang voordat het uit mijn hoofd was dat ze niet bestaat."

Oproep

Heb je voor een datingsite gewerkt die werkt met nepprofielen? Of ben je slachtoffer geworden van datingfraude? Dan willen we graag met je in contact komen. Dat kan vertrouwelijk en anoniem.

'Faillissement in de kop'

Hij kijkt er nu nuchter op terug. "Impulsiviteit, dat was het. Gewoon een beetje chatten, kijken of het iets kan worden. Het hoeft ook niet gelijk een relatie te zijn. Maar ja, ik trapte er toch in. Voor mij was het levensecht. Door de emotie ga je met het verhaal mee. En ze wist het toch elke keer te rekken zodra ik het tot een ontmoeting wilde laten komen."

Een jaar van je leven en duizenden euro's zonder enig resultaat. Wim heeft geen goed woord over voor de datingsites die het vertrouwen van hun klanten op deze manier beschamen. "Je krijgt na een tijdje een beeld van de persoon met wie je chat, en die ga je vertrouwen. Dat is het spelletje dat ze met je spelen."

Toentertijd was er nog niet de kennis over nepprofielen op datingsites die er nu wel is. Pointer onthulde in 2018 een netwerk van nepprofielen op datingsites. Sindsdien heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) geprobeerd om oplichters van deze sites te weren. Toch ziet Wim nog regelmatig vreemde advertenties online staan. Zeker personen die ziekten of beperkingen veinzen vindt hij te ver gaan. "Het zijn hele geraffineerde mensen die voor deze bedrijven werken. Ze weten precies hoe ze je moeten aanspreken en manipuleren."

Wie zit er achter deze profielen?

Datingfraude

Tim beheerde nepprofielen van vrouwen op datingsite: ‘Ik schaam me er echt voor’

Chatten met een niet bestaande vrouw: de geraffineerde wereld van de fake liefde.

Wim legt zijn verhaal neer bij de ACM, maar volgens hem kunnen zij op dat moment niet veel doen. Ook de betreffende site – die inmiddels wel in een popup-scherm een waarschuwing geeft dat het om fictieve profielen gaat – laat niets van zich horen. Wim neemt zijn verlies, maar is wel van mening dat deze ondernemers aangepakt moeten worden.

"Hoe werkt dat voor zulke mensen? Op een gegeven moment moet er toch een lichtje gaan branden dat je slecht bezig bent? Maar blijkbaar niet. Een faillissement in de kop, zullen we maar zeggen."

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers