Je denkt dat je via een datingsite aan het chatten bent met de droomvrouw of -man van je leven. Maar in de praktijk blijkt dat het om een nepprofiel gaat. Tim heeft als chatoperator bij zo’n datingsite gewerkt. “Op een gegeven moment dacht ik: waar ben ik mee bezig? Dit kan echt niet.”

Tim is net van school af en op zoek naar een goedbetaald baantje. Hij struint het internet af, totdat zijn oog op een advertentie op Marktplaats valt. Ze zoeken iemand die goed kan chatten, een gesprek op gaande kan houden en in korte tijd veel geld wil verdienen. Tim reageert op de wat vage beschrijving en wordt via Skype uitgenodigd voor een gesprek.

“Als oefening moest ik wat berichtjes tikken die over een bepaald onderwerp gingen. Het werd me al snel duidelijk dat het om een soort van seks-chat ging. Ik dacht dat ik voor een sekslijn moest gaan werken, maar dat bleek uiteindelijk een datingsite te zijn. Een goedbetaalde bijbaan. Ik kon met het versturen van die berichtjes wel duizenden euro’s per maand verdienen.”

Luister naar de radio-uitzending over datingfraude van Klaas den Tek:

Oplichters in de liefde

Nepprofielen

Tim kan als chatoperator aan de slag bij een datingsite, en gaat nepprofielen van vrouwen beheren. Terwijl de mannen in de veronderstelling zijn dat ze met echte vrouwen chatten, is het dus Tim die met ze in gesprek gaat. Hij krijgt voor elk verstuurd berichtje betaald. Het is dus de kunst om in gesprek te blijven en zoveel mogelijk berichtjes te versturen.

En daar hebben de sites een heel geraffineerd systeem voor opgebouwd. Zo worden de nepprofielen om de zoveel tijd voorzien van nieuwe foto’s, aangeleverd door vrouwen die daarvoor betaald krijgen. Tim krijgt ook allerlei informatie over het nepprofiel dat hij vertegenwoordigt. Hoe oud ze is, of ze getrouwd is, welke hobby’s ze heeft en van welke seks ze houdt.

Oproep

Heb je voor een datingsite gewerkt dat werkt met nepprofielen? Of ben je slachtoffer geworden van datingfraude? Dan willen we graag met je in contact komen. Dat kan vertrouwelijk en anoniem.

Chatten

Daarnaast wordt er allerlei informatie verzameld van de mannen die met de nepprofielen chatten: leeftijd, werk, opleiding, hobby’s, favoriete tv-programma’s, een sport die ze beoefenen, het moment waarop zij voor het eerst met het nepprofiel contact hebben gezocht. Alles wat maar gebruikt kan worden voor een gesprek wordt genoteerd.

Tim: ”Het is de bedoeling dat je reageert op het berichtje dat de man aan het fake profiel stuurt. Dus dan reageerde ik als het nepprofiel Nina bijvoorbeeld op de vraag hoe mijn ochtend was geweest. Ik zou het nu bijvoorbeeld over een wedstrijd van Oranje kunnen hebben als was opgeslagen dat hij van voetbal hield. Of over het kampioenschap in de eredivisie.”

Goudmijn

Tim blijkt goed te zijn in zijn werk als chatoperator. Hij stuurt in razend tempo duizenden berichtjes en weet het gesprek vaak eenvoudig op gang te houden. De business als chatoperator van een datingsite met nepprofielen blijkt voor Tim een goudmijn. Binnen een maand verdient hij met het chatten en enkele bonussen tussen de 8.000 en 10.000 euro.

Opvallend is dat het werken met nepprofielen op datingsites is toegestaan. Zolang dat maar ergens op de datingsite vermeld staat. Het is alleen de vraag of de bezoekers van de site deze kleine lettertjes – vaak ergens op de site verstopt – hebben gelezen. Tim:” Niet iedereen heeft dit door. Het zijn ook vaak mannen die alleen zijn en een maatje zoeken. Mannen die er echt in geloven.”

Header bij nieuwsbericht over datingfraude

Ruim 9 ton schade door datingfraude gemeld in eerste maanden 2022

Oplichters vragen slachtoffers om te investeren in aandelen of crypto.

Dollartekens

Bij Tim gaat het werk als chatoperator na een aantal weken flink knagen. De dollartekens in zijn ogen beginnen steeds meer te vervagen. Hij begint zich schuldig te voelen. Vooral op het moment dat hij op de site met een oud-klasgenoot in contact komt, die al een jaar met een nepprofiel aan het chatten is. “Daar schrok ik van. Hij had ook naaktfoto’s van zichzelf gestuurd, die op de site waren opgeslagen.”

Tim besluit zijn oud-klasgenoot via Facebook te waarschuwen. “Ik hoop dat hij er daarna mee is opgehouden. Voor mij was dat wel het moment dat ik besloten heb om ermee te stoppen. Ik schaam me er echt voor dat ik dit werk heb gedaan. En hoop dat mijn verhaal enigszins de ogen van mensen opent, want dit moet gewoon stoppen.”

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers