Ruim 9 ton schade door datingfraude gemeld in eerste maanden 2022

Slachtoffers van datingfraude hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar 932.604 euro aan schade gemeld. Deze personen dachten dat ze contact hadden met een datingpartner, maar maakten in feite geld over naar een oplichter. Het gaat in totaal om 71 personen die financieel zijn gedupeerd. De nieuwste trend onder oplichters is een combinatie tussen dating- en beleggingsfraude.

Mensen die slachtoffer worden van datingfraude, worden dit jaar voor gemiddeld 13 duizend euro per persoon opgelicht. Dat blijkt uit cijfers die Pointer bij de Fraudehelpdesk heeft opgevraagd. Vorig jaar stond de teller nog op gemiddeld 31 duizend euro per persoon.

Het totale schadebedrag lijkt dit jaar dan ook mee te vallen. Maar volgens een woordvoerder van de Fraudehelpdesk is dat sterk afhankelijk van enkele grote fraudegevallen. Sommige slachtoffers worden voor tonnen opgelicht. Het schadebedrag kan dit jaar dus nog fors oplopen als zwaar gedupeerde slachtoffers zich melden.

Ook corona heeft effect op het aantal meldingen dat binnenkomt. "Onze telefoonlijnen waren in bepaalde periodes van het jaar gesloten in verband met de lockdown", verklaart de woordvoerder. "Met name datingfraudeslachtoffers bellen vaak liever dan dat ze een webformulier invullen."

Dating- en beleggingsfraude

Normaal gesproken doet een oplichter zich voor als iemand die weinig geld te besteden heeft, of in grote problemen zit. Het slachtoffer wordt gevraagd om vliegtickets of andere dringende zaken te betalen. Tot een daadwerkelijke fysieke afspraak komt het nooit.

De Fraudehelpdesk ziet nu echter een andere trend ontstaan: een combinatie tussen dating- en beleggingsfraude. Oplichters doen zich voor als een welvarende partner. Na een tijdje chatten komt het voorstel om geld te beleggen in aandelen of crypto. Na betaling is het slachtoffer dat geld kwijt.

Uitzending

Luister naar de radiouitzending van Pointer op zondag 26 juni om 19.00 uur.

Luister naar de radio-uitzending van Klaas den Tek

Datingfraude

Oplichters in de liefde

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.