Na de onthullingen van Pointer over de ammoniakuitstoot bij de cacaofabriek van Cargill in Zaandam, blijkt ook een andere cacaofabriek in de Zaanstreek de milieunormen te overschrijden. Het gaat om een vestiging van Olam Food Ingredients in Wormer.

Bij een recente controle is volgens de Omgevingsdienst IJmond gebleken dat er te veel ammoniak, vluchtige organische stoffen en ethanal uit de schoorsteen komt. Ethanal is een andere benaming voor acetaldehyde. Het staat op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen, waar strenge normen voor gelden. Acetaldehyde is een zogeheten genotoxische stof, dat wil zeggen dat het menselijk DNA kan aantasten en kanker kan veroorzaken.

Cacaofabriek

Vervuilende cacaofabriek Zaandam zweeg jarenlang over uitstoot

Bij het maken van cacao komt veel ammoniak vrij. De natuur lijdt daaronder.

De Omgevingsdienst wil niet zeggen in welk mate de norm wordt overschreden. Ze heeft een voornemen tot last onder dwangsom naar Olam gestuurd om de overschrijding te beëindigen. Op de grond, het ‘leefniveau’, worden volgen de dienst de normen niet overschreden. Dat zou blijken uit een standaardberekening voor de neerslag van emissies in de directe omgeving, die de fabriek heeft aangeleverd. Cacaoconcern Olam zegt van plan te zijn de ammoniakuitstoot terug te dringen, maar reageert niet op de vraag hoe de kankerverwekkende stof in de rook van de fabriek komt.

Makers

Niels
Niels Heithuis is journalist en radiopresentator.