Bij het aanpakken van zorgwekkende chemicaliën werkt de Nederlandse overheid nauw samen met belangengroepen van de chemische industrie. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. Het gaat om de aanpak van chemische stoffen die de hormoonhuishouding negatief kunnen beïnvloeden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vormen deze chemicaliën een 'mondiale dreiging' en spelen ze een rol bij een toename van onvruchtbaarheid en andere hormoongerelateerde ziekten. 

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout:

Intensieve lobby

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt onderzoeksgeld te ontvangen van CEFIC, de Europese koepel waarbij chemiebedrijven BASF, Bayer en DowDuPont zijn aangesloten. Met dat geld werkt het RIVM aan testmethoden waarmee risicovolle hormoonverstoorders kunnen worden geïdentificeerd. In een eerdere uitzending van Reporter Radio kwam naar voren dat belangengroep CEFIC in Europa een intensieve lobby voerde om een verbod op hormoonverstoorders van tafel te krijgen.

Negatieve effecten

Wat opvalt is dat het RIVM zeer terughoudend is met het aanpakken van hormoonverstoorders. Terwijl wetenschappers steeds meer bewijs zien van de negatieve effecten op de volksgezondheid, stelt het RIVM dat er bij normaal gebruik van voedsel en gebruiksartikelen geen risico bestaat voor consumenten. Hoogleraar toxicologie Majorie van Duursen (Vrije Universiteit Amsterdam) stelt echter dat we al te veel van deze hormoonverstorende chemicaliën in ons lichaam hebben. "We zijn meer dan over de veilige grens heen."

Hormoonverstorende stoffen en de lobby van de chemie-industrie

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.