Dementiezorg onder druk

Als je een blik op de cijfers werpt, begrijp je al snel welke problemen er met vliegende vaart op de ouderenzorg afkomen. Telde Nederland in 2015 nog 117.000 90-plussers, in 2040 zullen dat er 340.000 zijn. Juist in deze groep komt dementie veel voor. Veertig procent van alle 90-plussers krijgt ermee te maken. Het RIVM rekent dan ook op een verdubbeling van het aantal mensen met dementie binnen nu en 20 jaar. Dat betekent dat er veel meer zorg nodig is voor deze ouderen. En dus ook dat we veel meer handen aan het bed nodig hebben in de ouderenzorg.
De ouders van Tineke
| Opnieuw relevant

Eindelijk die baan van je dromen, en dan word je mantelzorger

Tineke is een een laatbloeier op carrièregebied. En ze is mantelzorger voor haar hulpbehoevende ouders. Die combinatie vergt het uiterste van haar organisatietalent.

Verpleegzorgplekken
| Nieuws

Corporatiedirecteur: “Ik ben bang dat ouderen gaan verpieteren achter de voordeur”

Onduidelijkheid bij woningbouwcorporaties over bouw verpleegzorgwoningen

Er komen nauwelijks verpleeghuisplekken bij de komende jaren. Maar de bouw van het alternatief - de zogenoemde verpleegzorgplek – komt vooralsnog niet echt van de grond.

Verpleegzorgplekken
| Uitzending

Zorgen om dementiezorgwoningen

Vijf tips om je voor te bereiden op een leven met dementie

Vijf tips om je voor te bereiden op je oude dag met dementie

Binnen 20 jaar is het aantal mensen met dementie bijna verdubbeld, voorspelt het RIVM. Wat kan je doen om je voor te bereiden?

Jelena's vader Dusan moest lang wachten op een dementiezorgplek
| Artikel

Jelena’s vader stond maanden op een wachtlijst: ‘Toen het echt fysiek werd en hij ging dreigen, was het klaar’

Jelena's vader stond lang op een wachtlijst voor een dementiezorgplek. Uiteindelijk moest ze toch de politie bellen met als gevolg dat hij opgehaald werd voor crisisopvang

Oudere vrouw in een stoel leest een boek

Groot tekort aan verpleegzorgplekken, maar bijbouwen lukt niet

De kwaliteit van de zorg voor mensen met dementie komt steeds verder onder druk. De wachtlijsten lopen op en de realisatie van nieuwe verpleegzorgplekken ligt achter op schema

Mantelzorger Wytske (71)
| Artikel

Wachten op verpleeghuisplek als het thuis niet meer gaat: mantelzorger Wytske boos over beleid minister Helder

Zeventiger Geb heeft vasculaire dementie, zijn vrouw Wytske zorgt thuis voor hem. Wytske vreest dat als het thuis niet meer gaat, opname in een verpleeghuis niet mogelijk is.

Dementiezorg onder druk

Verpleeghuis met ‘opendeurbeleid’: ‘Liever meer risico dan mensen laten verpieteren’

Bewoners met dementie hebben in De Herbergier alle vrijheid om naar buiten te gaan voor bijvoorbeeld een kopje koffie buiten de deur of een wandeling. Maar gaat dat wel goed?

Mariekes moeder van 95

Zorginstelling doet klemmend beroep op mantelzorger: ‘We hebben je nodig om zorg rond te krijgen’

Na Mariekes herseninfarct valt de mantelzorg voor haar moeder haar zwaarder. Wat moet ze doen nu de zorginstelling vraagt of ze nog vaker kan bijspringen?